WIJDEMEERSE WEBKRANT
Bezoek de Forten
Wijdemeren, do 20 augustus 2009

In het weekend van Open Monumentendag (12 sep.) zullen een aantal forten van Natuurmonumenten opengesteld zijn voor het publiek.

persbericht

Open Monumentendag op de forten in Gooi en Vechtstreek

In het weekend van Open Monumentendag zullen een aantal forten van Natuurmonumenten opengesteld zijn voor het publiek.

Op zaterdag 12 september bent u welkom op de forten Nieuwersluis, Nigtevecht en Kijkuit. De openingstijden zijn van 11 tot 16 uur. En Fort Botshol op zaterdag 19 september van 11 tot 16 uur. De toegang is steeds gratis.

Hele dag rondleidingen op Fort Nieuwersluis, Nigtevecht en Botshol

Het bezoeken van een fort is steeds weer een bijzonderheid. Je zet een stap terug in de tijd en ademt de sfeer van het leger in de 18 en 19de eeuw. De meeste forten hebben nog slaapvertrekken, een keuken, een officiersruimte en latrines. Nu weliswaar leeg maar een goed beeld gevend van hoe het er destijds aan toe ging op een legerplaats. Ten tijde van de Koude Oorlog kreeg Fort Nieuwersluis de bestemming van commandopost van ‘Bescherming Bevolking’. Speciaal voor Open Monumentendag is een uitgebreide collectie van voorwerpen en boekwerken van deze organisatie tentoongesteld. Op Fort Botshol vindt u geen gebouwen, maar de ligging, met Botshol en Waverhoek aan uw voeten is uniek.

Vrijwilligers van Natuurmonumenten geven op de forten doorlopend rondleidingen van ongeveer een uur. Ook voor kinderen is een bezoek interessant én spannend. Op Fort Kijkuit zijn geen rondleidingen, maar kunt u zelf rondkijken.

Waar liggen de forten?

Fort Nieuwersluis ligt aan de Rijksweg 9 in het gelijknamige plaatsje aan de Vecht onder Loenen.

Fort Nigtevecht ligt op de westoever van het Amsterdam Rijnkanaal, niet bereikbaar vanuit het dorp Nigtevecht maar vanuit Abcoude.

Fort Kijkuit ligt aan de Kleizuwe 17 in Vreeland, langs provinciale weg Hilversum-Vinkeveen, afslag Nederhorst den Berg.

Fort Botshol: ten zuidwesten van Abcoude aan de Winkel.

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
32 gr.
windkr. 3