WIJDEMEERSE WEBKRANT
CDA: Vragen Horstermeer
Horstermeer, vr 24 april 2009

Maarten Haverkamp, Tweede Kamerlid voor het CDA, oud-raadslid van Wijdemeren en inwoner van Nederhorst, stelde schriftelijke vragen over de Horstermeer.

Dossier Horstermeer

ingezonden bericht

CDA fractie wil duidelijkheid over besluit Horstermeerpolder

De CDA Tweede Kamerfractie wil duidelijkheid van de minister van Landbouw en de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat over het besluit van Gedeputeerde Staten in Noord-Holland om te komen tot nieuwe natte natuur in de Horstermeerpolder.

Dit besluit heeft veel emoties losgemaakt bij de bewoners in de Horstermeerpolder en aangezien er tijdens de behandeling in de Staten van Noord-Holland veel gesproken is over Europese wetgeving en landelijke afspraken, wil de CDA fractie weten of deze afspraken inderdaad leiden tot de conclusies zoals deze nu door Gedeputeerde staten zijn getrokken.

Bij ons bestaat het gevoel dat er ondertussen zoveel claims op de Horstermeerpolder liggen denk aan de afspraken rondom Natura 2000, de Ecologische Hoofdstructuur, de Kaderrichtlijn Water en het bestuursakkoord water dat het wel eens zo zou kunnen zijn dat deze met elkaar conflicteren.

Ook is de CDA Tweede Kamerfractie er nog niet van overtuigd dat slechts met de nu gekozen oplossing alle doelstellingen gehaald zullen worden en wij vragen dan ook aan de minister en de staatssecretaris of zij misschien alternatief zien die op meer draagvlak kunnen rekenen bij de bewoners in de polder.

Voor het goed wegen van de verschillende alternatieven het belangrijk om te weten hoe de subsidiestromen tot stand komen. Is het inderdaad zo dat er alleen geld uit Europa beschikbaar is als er gekozen wordt voor “natte” natuur of komt het geld er ook als we kiezen voor " droge " natuur?.

Wij zijn onder de indruk van de betrokkenheid van de bewoners bij het wel en wee in hun polder zo waren er niet alleen indrukwekkende manifestaties bij het gemeente- en provinciehuis ook hebben zij een informatieve DVD gemaakt waarin een van de bewoners geïnterviewd werd die al jaren bezig is met de afwikkeling van de schade die veroorzaakt is door eerdere plannen.

Wat betreft de CDA Tweede Kamerfractie moet duidelijk zijn dat er een goede schaderegeling is. Sterker nog wij verwachten dat de plannen zo goed zijn doorgerekend dat er geen schade zal ontstaan en wij vragen daarom ook of de ministeries hun deskundigheid willen inzetten om de plannen te toetsen zodat deze niet leiden tot schade aan de bebouwing in de Horstermeer.

Schriftelijke vragen van  Haverkamp en Koppejan beiden CDA aan de staatsecretaris van Verkeer en Waterstaat:

  1. Heeft u kennisgenomen van het bericht in De Gooi- en Eemlander 1) over de discussie in de Provinciale Staten van Noord-Holland over het creëren van natte natuur in de Horstermeerpolder?

  2. Welke ruimtelijke claims liggen er in het gebied Horstermeerpolder of direct daaraan grenzend? Klopt het dat een diversiteit en wellicht niet geheel verenigbare claims zoals TOP (verdrogingsbestrijding), Natura 2000 [VHR-RICHTLIJNEN],EHS,KRW en het bestuursakkoord water liggen? Acht u deze claims verenigbaar en gelijktijdig uitvoerbaar? Kunt u aangeven op welke wijze? Kunt u kwantificeren in welke mate het nu aangewezen gebied in de Horstermeerpolder kan bijdragen aan alle voorgenoemde opgaven? Kunt u aangeven met onderbouwing of ter invulling van de voorgenoemde opgaven, alternatieven zijn in de Horstermeerpolder of direct daaraan grenzend die op meer draagvlak kunnen rekenen van de bewoners in dit gebied?

  3. In welke mate draagt het noordelijke deel van de Horstermeerpolder bij aan de natuuropgave ter ontwikkeling van bijvoorbeeld habitatrichtlijntype h7140,h3150 en h7210? Is ter ontwikkeling van deze habitatrichtlijntype vernatting een eis?

  4. Biedt de Herijking van de EHS ruimte om de eerdere besluitvorming, natuurdoelen en invulling ha ter discussie te stellen? Zijn de minister en staatssecretaris met ons van mening dat in dat verband het de voorkeur verdient om in te zetten op particulier/agrarisch natuurbeheer boven het verwerven van gronden?

  5. Op dit moment is er onduidelijkheid bij betrokkenen over de hoogte van de subsidies die gemoeid zijn bij dit project. Kunt u aangeven of de hoogte van de subsidies danwel de geldstromen van Europese en landelijke overheid gekoppeld zijn aan het feit dat er natte- dan wel droge natuur gerealiseerd wordt. Zo, ja kunt u dit nader toelichten?

  6. Kunt u met de u ter beschikking staande kennis garanderen dat de voorgenomen plannen niet zullen leiden tot schade aan de bebouwing in de Horstermeerpolder?

  7. Bent u van mening dat de schaderegelingen afdoende zijn? Zo, ja waar baseert u dat op?

  8. Op welke wijze hebben betrokkenen inspraak inzake TOP,Natura2000 [VHRRICHTLIJNEN],EHS,KRW en het bestuursakkoord water?

1) De Gooi- en Eemlander, 24 maart 2009

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
20 gr.
windkr. 3