WIJDEMEERSE WEBKRANT
Nescio-lezing 19 april
Kortenhoef, zo 5 april 2009

Op zondag 19 april wordt er weer een Nescio-lezing annex koffieconcert georganiseerd door de Oecumenische Streekgemeente Kortenhoef.

persbericht

Zondag  19 april 2009  
Nescio-lezing  annex  koffieconcert
Oecumenische Streekgemeente  Kortenhoef


Kana Yamaguchi

“ Eeuwig leven verbeeld”

Peter van Dael zal  deze zondag de lezing verzorgen binnen het jaarthema van de OSG, nl “eeuwig leven” . Hij zal ons meenemen in een reis door de tijd en wel in het bijzonder langs graven en grafmonumenten. De lezing wordt verduidelijkt door geprojecteerde afbeeldingen. De grafkunst uit de oudheid laat zien, hoe men aankeek tegen leven na de dood. In de catacomben en op vroegchristelijke sarcofagen komt de overledene dikwijls voor als biddende gestalte: weergegeven als gelovige, omringd door Bijbelse uitreddinggestalten en symbolische verwijzingen naar doop en avondmaal. Er kan hier gesproken worden van een gegronde hiernamaalsverwachting. In de middeleeuwen ligt de gisant met open ogen en gevouwen handen op de tombe: het opstandingslichaam wachtend op bezieling tot eeuwig leven. In de barok fungeert de dood als poort naar een ander leven. Het portret van de overledene heeft dan soms iets extatisch, alsof de hemel opengaat. Peter van Dael is Jezuïet en werkte als docent kunstgeschiedenis aan de VU te Amsterdam en de Pontificia Università Gregoriana te Rome.

Voor het muzikale gedeelte staan  Kana Yamaguchi, vleugel en Olaf Schipper, trompet garant.

Kana Yamaguchi werd geboren in Japan en begon al op 6 jarige leeftijd met pianospelen. Toen zij 10 jaar was verhuisde ze met haar ouders naar Nederland. Ze studeerde af aan het Sweelinck Conservarorium en behaalde haar diploma’s Uitvoerend Musicus en Kamermuziek bij Sumiko Nagaoka aan het Utrechts Conservatorium. Door heel Europa volde Kana meester-cursussen. Samen met Berent Korfer nam ze de CD “Maxtraordinary” op, waarmee ze veel lof oogstten. Momenteel treedt ze o.a. op met het Jugendstil Trio, Het Amstel Ensemble en vormt met diverse musici duo’s, zoals bij voorbeeld met:
Olaf Schipper (1973) studeerde klassiek trompet aan het Arnhems Conservatorium bij Peter van Loo en Tonny Kievits. Hij vervolgde zijn studie aan het Conservatorium te Utrecht bij Willem van der Vliet alwaar hij zowel zijn diploma Docerend – als Uitvoerend Musicus behaalde. Hij was 1e trompettist van het Nationaal Jeugd Harmonie Orkest en van het Nederlands Studenten Orkest. In 1999 werd hij aangesteld als muzikant bij de militaire muziek van de Landmacht en werkte daar als concertmeester van het Trompetterkorps Bereden Wapens en als 1ste trompettist van de Koninklijke Militaire Kapel. Tijdens deze periode studeerde hij tevens bugel. Begeleid door de KMK sloot hij deze studie juni 2003 af in studio 1 van het MCO te Hilversum. Tegenwoordig is hij 1ste trompettist van het Fanfarekorps Koninklijke Landmacht ‘Bereden Wapens’ en remplaceert bij tal van orkesten o.a. Het Radio Filharmonisch Orkest, L’Orchestra Particolare en de Marinierskapel. Naast zijn werkzaamheden bij het FKKL’BW’, werkt hij als freelance trompettist, speelt in een professioneel koper trio en vormt een kamermuziek duo met pianiste Kana Yamaguchi. Medio mei/juni 2009  verschijnt in eigen beheer de 1e solo cd.

Voor de lezing spelen Kana en Olaf:

  1.  Pianosonata Nr. 62 Es gr.t Deel 1 Joseph Haydn, piano solo
  2. Sonatine  3 delen ( Prelude,Sarabande,Gigue) Jean Francaix, trompet en piano

Na de lezing de volgende 4 stukken voor piano en trompet

  1.  Vocalise  Sergei Rachmaninov
  2. Rondo for lifey Leonard Bernstein
  3. Elegia Eric Ewazen
  4. Boutade Pierre Gabaye

Aanvang   :  11.00 uur
Entree:  €  6,00
Oude Kerkje aan de Kortenhoefsedijk
Kortenhoef.
Inl. 035-6561961
www.osg-kortenhoef.nl

De volgende Nescio-lezing zal op 17 mei i.s.m. het VU podium worden gehouden door Dr. Aslan Karagül. Hij zal  de visie op eeuwig leven in de Islam nader toelichten. Het concert wordt verzorgd door Annoesjka Cabo, viool en Frans van Dalen, vleugel.

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
14 gr.
windkr. 2