persbericht
Gezondheidspeiling onder senioren
Het licht op groen voor uw gezondheid
Begin oktober gaat de 'Seniorenpeiling 2008' van start. Aan ruim 6000 zelfstandig wonende 65-plussers stuurt de GGD vanaf 3 oktober een vragenlijst toe.
Er worden vragen gesteld over diverse onderwerpen, bijvoorbeeld lichamelijke en geestelijke gezondheid en leefgewoonten (zoals roken, alcoholgebruik en bewegen). Bij de vragenlijst treffen de 65-plussers groene thee aan zodat zij onder het genot van een kopje thee de vragen kunnen beantwoorden. Manita van Acker , epidemioloog van GGD Gooi & Vechtstreek, vertelt over de vragenlijst:
'Bij deze peiling speelt de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) een belangrijke rol. Er zitten bijvoorbeeld vragen in over behoefte aan voorzieningen en vervoer'.
GGD Gooi & Vechtstreek houdt in principe elke vier jaar een dergelijk onderzoek onder senioren. In 2004 heeft de GGD ook zo'n grootschalig vragenlijstonderzoek uitgevoerd.
De ruim 6.000 inwoners die een vragenlijst krijgen toegestuurd, zijn door middel van een steekproef uit de bevolkingsregisters van de gemeenten getrokken. Het aantal mensen in de steekproef is zo gekozen dat er een goed beeld wordt verkregen van de gezondheidssituatie per leeftijdscategorie en per gemeente. Het is daarom van belang dat iedereen die een vragenlijst heeft ontvangen, deze ingevuld weer terugstuurt.
Mevrouw Engelsman, directeur GGD Gooi & Vechtstreek, benadrukt het belang dat iedereen de vragenlijst invult en terugstuurt: 'Door de vragenlijst in te vullen en terug te sturen helpen de senioren mee dat de gemeenten en zorginstellingen hun voorzieningen en activiteiten zo goed mogelijk kunnen laten aansluiten bij de wensen en behoeften van 65-plussers'.
De resultaten uit 2004 zijn naast de resultaten uit 2008 te leggen: met deze vergelijking kunnen de gemeenten hun lokale gezondheidsbeleid nog beter vormgeven.
Mevrouw Nelleke Schenkkan, wethouder gezondheidszorg van de gemeente Wijdemeren: ' Je wilt weten of onze inwoners achter de keuzes staan die we in ons lokaal gezondheidsbeleid maken. De uitkomst van de peiling laat zien welke punten aandacht nodig hebben.'
In de loop van 2009 verschijnen de resultaten in regionale kranten en op de GGD-website, www.ggdgooi.nl. |