WIJDEMEERSE WEBKRANT
In Memoriam Leeuwenlaan
's-Graveland, vr 31 oktober 2008

Kees de Haan schrok zich een ongeluk toen hij het bord zag staan waarop de bomenkap aan de Leeuwenlaan wordt aangekondigd.

Dossier Leeuwenlaan

ingezonden brief

In memoriam
"Het aanzien van de Leeuwenlaan"

Sinds een week staat er aan het begin van de Leeuwenlaan een groot geel bord met daarop in zwarte letters: "Leeuwenlaan afgesloten van ma 3 nov t/m vrij 28 nov"

Oeps, dat is schrikken, dat is zelfs dubbel schrikken!

Ik hoop dat het niet waar is wat op dat bord te lezen staat ,want hoe kunnen ze nu zo'n belangrijke verkeersverbinding drie weken lang afsluiten? Duizenden mensen maken dagelijks gebruik van deze weg, hoe moeten die nu allemaal op de plaats van hun bestemming komen? Omrijden via de Fransekampweg of via de Vreelandseweg? Dat gaat een heleboel tijd kosten.

Er bestaat toch ook de mogelijkheid om, op dat deel van de weg waar werkzaamheden plaats vinden, het verkeer met behulp van verkeerslichten over één baan te leiden. Dat geeft wel vertraging maar omrijden kost veel meer tijd.

Dan de tweede schrik. Dat bord luidt de sloop in van het aanzien van de Leeuwenlaan.

Even was ik het vergeten, ik heb zelfs een poosje de hoop gehad dat men van het plan zou afzien. Maar nee, het bord schudt mij ruw wakker. Ze gaan het echt doen! Alle bomen links en rechts langs de Leeuwenlaan zullen worden gerooid en te zijner tijd vervangen door veel kleinere - nog jonge - Lindebomen. Ik begrijp het niet, waarom moeten de huidige bomen weg? Zijn ze ziek? Vormen ze een gevaar voor het verkeer? Ik zie dat niet.

Volgens het persbericht van Natuurmonumenten zijn de bomen verzwakt en vormen ze een potentieel gevaar voor het verkeer. Als ik dit lees, dan moet ik denken aan die miljoenen kippen en varkens die een paar jaar geleden zijn afgemaakt. Preventief ruimen heet dat. Dat is nu precies wat er met de bomen langs de Leeuwenlaan gaat gebeuren. De bomen worden geruimd. Kappen voordat er wat gebeurt is de leus.

De bomen zijn toch al oud en binnen een aantal jaren zullen er bomen dood gaan en dan moeten ze toch weg. Bovendien is het een allegaartje, een rommelig geheel. Langs de laan -welke eens één van de mooiste lanen van Nederland was - staan nu eikenbomen, beukenbomen, lindebomen en nog andere bomen allemaal door elkaar. De ene is groot de andere kleiner sommige zijn gehavend door incidenten met het verkeer anderen staan scheef. Nee heel erg netjes ziet het er niet uit. Het is nét natuur en dat willen we toch niet....of misschien toch wel! Ik in elk geval wel!!!. Ik vind het vreselijk dat deze mooie oude bomen moeten verdwijnen.

Zoals de laan er nu uitziet past hij uitstekend in zijn omgeving. Links en rechts van de weg zijn bossen die er ongeveer net zo uitzien. Het ziet er allemaal heel mooi en natuurlijk uit en zo hoort dat ook met landerijen waar Natuurmonumenten de eigenaar van is.

Toen ik het bord zag staan begreep ik dat al het mooie van de Leeuwenlaan alleen bewaard zou kunnen worden op foto's of film. Ik heb een hele serie foto's gemaakt enkele van de mooiste plaatjes heb ik bij dit bericht gevoegd. Oordeelt U zelf maar. Rommelig maar het is wel natuur. Zoiets wil je toch niet kwijt. Zo'n mooi landschap verwoesten, dat doe je toch niet.

Moet dit nu echt vervangen worden door keurig op een rij geplaatste boompjes welke allemaal ongeveer even groot zijn en ook ongeveer de zelfde kleur hebben. En gaan we dat dan natuur noemen? De nieuwe Leeuwenlaan zal de eerste dertig jaar niet in zijn omgeving passen. Wij zullen nooit meer kunnen genieten van het mooie landschap waar de Leeuwenlaan deel van uitmaakt, wij niet en onze kinderen ook niet. De Leeuwenlaan zal nooit meer worden zoals deze nu allen nog maar op foto's is te zien. Een door de natuur gevormd landschap wordt vervangen door een tekentafel landschap.

Het aanzien van de Leeuwenlaan wordt vernietigd, vermoord, weggevaagd. Natuur historisch verantwoord heet dat....Het zal wel, maar ik vind dat men hier onverantwoord met de historie omgaat.

Ik kan dan ook niet begrijpen dat mensen die zulke plannen bedenken bij de organisatie werken die beweert dat ze de natuur beschermt.

Kees de Haan

bron
ing. brief
foto
ing. brief
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
7 gr.
windkr. 2