De gemeente steunt de bewoners van de Horstermeer in hun wens om delen van de polder minder drastisch onder water te zetten.
Vanwege de klmaatverandering wordt gezocht naar plaatsen om overtollig regenwater te kunnen bergen. Eén van die plaatsen in de Horstermeerpolder. Een zeer breed samengestelde commissie, waarin gemeente, provincie, waterschap, LTO, OCW (ondernemers) en bewoners zaten, ontwikkelde een plan dat begin oktober gepresenteerd werd (pdf).
De voorkant van de brochure. (De r is weg uit de naam...)
De bewoners haakten af, omdat zij het niet eens waren met de conclusies en aanbevelingen van de commissie. In die plannen wordt de helft van de polder (320 ha) veranderd in natuurgebied voor wateropslag. In een vergadering van de bewonersvereniging Horstermeer werd besloten om steun bij de gemeente te vragen om de plannen van de commissie van tafel te krijgen. De contacten met het gemeentebestuur zijn de afgelopen weken gelegd.
Brief van Wijdemeren
Verantwoordelijk wethouder Nelleke Schenkkan (GL).
(Foto: Douwe van Essen)
De steun voor de bewoners is er gekomen. Het college heeft een brief gestuurd aan de provincie waarin wordt aangedrongen op het wijzigen van de plannen. Er is wel draagvlak voor het idee om waterberging te realiseren, maar niet in de vorm van grote moerasgebieden in het noordoosten en noordwesten van de polder, nabij de bebouwing en de rioolwaterzuivering. Er bestaan onder de bewoners grote zorgen over toename van de overlast van muggen en knutten als gevolg van de aanwezigheid van moeras. Op de achtergrond speelt bovendien het wantrouwen van de bewoners ten opzichte van het Hoogheemraadschap Amstel Gooi en Vecht (AGV).
Jan Zwagerman
Jan Zwagerman
(Foto: Rik Jungmann)
Op 21 oktober presenteerde Jan Zwagerman, inwoner van de Horstermeer, zijn eigen plan met de naam Weide Meren. Hij wees erop dat het waterschap (AGV) en Natuurmonumenten zich niet houden aan de keur van de Horstermeerpolder. De keur zijn oude wettelijke voorschriften voor het onderhoud van de polder en de afwatering. Volgens Zwagerman voldoen de gebieden van Natuurmonumenten niet aan de keur vanwege hun moerassigheid. Als gevolg van het ontbreken van goede sloten is de kans op wateroverlast volgens hem daardoor toegenomen. Dossier Horstermeer
|