WIJDEMEERSE WEBKRANT
Nieuwe Brandweerkazerne
Kortenhoef, di 11 november 2008

Vanavond werd in de brandweerkazerne aan de Oranjeweg in 's-Graveland een informatieavond gehouden over de nieuwbouwplannen.

Circa 60 mensen waren afgekomen op de informatieavond die de brandweer en de gemeente samen organiseerden om de omwonenden te informeren over de plannen die zijn ontwikkeld over de bouw van een nieuwe kazerne. De gespreksleider van de avond was Pieter Benschop, de brandweercommandant.


Pieter Benschop, de brandweercommandant, leidde de avond.

Achtereenvolgens kwamen burgemeester Don Bijl, Jeroen Wolbrink, projectleider voor de gemeente, en René van Dam, de architect aan het woord.


Vooraanzicht (Oranjeweg)

Drie kazernes

Burgemeester Bijl gaf een overzicht van de randvoorwaarden van de brandweer in Wijdemeren. Er moeten drie kazernes zijn om aan de eisen van de aanrijtijd bij brand (acht minuten) te kunnen voldoen in een uitgestrekte gemeente als Wijdemeren. Per jaar vinden er ongeveer 100 uitrukken plaats, circa twee per week.

Planning

Jeroen Wolbrink maakte de zaal blij met de mededeling dat de bomen achter de brandweerkazerne blijven staan en het speelveld blijft zoals het is. Omdat de bestemming al brandweerkazerne is, hoeft er niets aan gewijzigd te worden. De sloop van de oude kazerne is nu gepland voor de zomer van 2009. De bouw start in september 2009 en moet in de zomer van 2010 gereed zijn. Het gebouw wordt 7,5 meter hoog, ca. anderhalve meter hoger dan het huidige gebouw, met twee bouwlagen. Over tijdelijke huisvesting wordt nog nagedacht, waarbij de gemeentewerf aan de Kwakel in het vizier is, maar dat ook een andere lokatie kan worden.


Zijaanzicht (Eslaan)

Ontwerp

René van Dam, de architect, legde uit dat het ontwerp in de beperkte ruimte moest passen. Hij wilde de brandweerkazerne een karakteristiek en transparant uiterlijk geven dat het verschil met de omgeving accentueerde. De spanten van het gebogen dak worden uitgevoerd in hout. Ook de kozijnen van de transaparante glaswanden worden in hout uitgevoerd.

Hek of geen hek

De zaal reageerde overwegend positief op de plannen. Over het ontwerp verschilden de meningen. al vond het merendeel van de aanwezigen het een mooi ontwerp. Veel vragen kwamen over de inrichting van het terrein voor de kazerne. Het merendeel van de aanwezigen pleitte voor een inrichting vergelijkbaar met de huidige, met groen en ruimte, zonder hekken. Een probleempje hierbij zijn de autowrakken waarmee de brandweer oefent. Die staan na de oefening nog even op het terrein en zijn gevaarlijk voor kinderen. Burgemeester Bij opperde een kleine afgesloten ruimte met een hek om de wrakken. Dat zal nog nader uitgewerkt worden.

Heien

Er kwam ook een vraag over heien. De woningen rond de kazerne staan voor een groot deel op een zandlaag die gestort is na het afgraven van het veen. Die zijn niet geheid. Er werd aangedrongen op trillingsvrij heien om schade aan de woningen te voorkomen.

Uitrukroute

De brandweerauto's hebben 1500 liter water aan boord, anderhalve ton, plus het gewicht van de auto. De drempels op de Oranjeweg en de Curtevenneweg vormen een flink obstakel voor die zware voertuigen. Een aanwezige opperde om die twee drempels te verwijderen om zo een uitrukroute in te richten. Er wordt op een oplossing gestudeerd.

In het algemeen werden de plannen zeer welwillend door de zaal ontvangen. In januari komt er een tweede informatieavond als de plannen verder uitgewerkt zijn, voor er definitieve besluiten worden genomen.

bron
WWK
foto
Rik Jungmann
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
10 gr.
windkr. 4