WIJDEMEERSE WEBKRANT
Sportbeleid Teleurstellend
Wijdemeren, zo 10 november 2008

In april werden de resultaten van een onderzoek naar de toekomst van sport in Wijdemeren gepresenteerd. De iniatiefnemers zijn teleurgesteld.

persbericht

Werkwijze nota Sportbeleid Wijdemeren stelt Burgerinitiatief teleur

Aan de gemeente Wijdemeren is 21 april jl. een uitgebreid onderzoek aangeboden, geïnitieerd door een Burgerinitiatief. Daarin zijn concrete aanbevelingen gedaan over het sportbeleid in de gemeente.

Die aanbevelingen zijn beperkt opgenomen in een nota Sportbeleid van de gemeente waarop burgers voor 8 november konden reageren. Veel papier, echter de voortgang en daadwerkelijke uitvoering blijven achter bij de gewekte verwachtingen bij het Burgerinitiatief.

Op 21 april van dit jaar presenteerde het Burgerinitiatief de resultaten naar de toekomst van sport in Wijdemeren. Het Burgerinitiatief bestaat uit Joop Alberda, Godewijn Aldershoff, Anja Bruinsma, Ab Krook, David Pos en Jan-Ernst van Driel. Het onderzoek was uitgevoerd door studenten van de Johan Cruijff University van de Hogeschool van Amsterdam en is op een goed bezochte bijeenkomst gepresenteerd aan de gemeente. Ook daarna heeft het Burgerinitiatief herhaaldelijk aangeboden voor de gemeente als klankbord te dienen en vervolgonderzoek uit te voeren. Daar is echter geen inhoudelijke opvolging aan gegeven.

Het resultaat van de bijeenkomst in april was, dat er draagvlak binnen de gemeente leek te zijn voor het ontwikkelen van een visie op het gebied van sport. Het oprichten van een Sportraad, het opstellen van een nota sportbeleid en het actief betrekken van burgers en sportverenigingen daarbij, waren enkele uitkomsten. Het stuk dat nu na ruim vijf maanden door de gemeente is opgesteld als basis van het sportbeleid, is echter een onvoldoende weergave van de bereikte resultaten op 21 april.

Het Burgerinitiatief vindt dat ze de burgers van Wijdemeren iets heeft beloofd wat ze graag willen nakomen. De huidige nota sportbeleid biedt die basis onvoldoende. Het Burgerinitiatief bruist van de ideeën. Het koppelen van sport aan jeugd, door bijvoorbeeld een sportdag of Olympische dag voor de gehele gemeente te organiseren. Of jeugd door een speciaal abonnement met meerdere sporten kennis te laten maken. Een Sportolympiade, koppeling van sport en na-schoolse opvang en een open dag van alle sportverenigingen. Eigenlijk wil het Burgerinitiatief mensen die niet sporten laten bewegen. En zorgen dat mensen die sporten, dat blijven doen. Alleen al het inzichtelijk maken van de sportmogelijkheden in Wijdemeren, kan daaraan bijdragen.

Binnenkort nodigt het Burgerinitiatief iedere politieke partij uit om kennis te nemen van de resultaten van 21 april en de toelichting erop van het Burgerinitiatief. Zij zullen nogmaals aangeven welke rol de gemeente Wijdemeren daarin vervult. En dat gaat niet altijd uitsluitend om geld. Partijen bij elkaar brengen of medewerking bij het organiseren van evenementen kan soms al voldoende zijn. Ook zal de sportnota die door de gemeente Wijdemeren wordt opgesteld, kritisch worden getoetst aan de uitkomsten van het door het Burgerinitiatief uitgevoerde onderzoek.
bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
10 gr.
windkr. 2