In een debat over het voorbereidingsbesluit voor het Dorpscentrum kwamen burgemeester Don Bijl en DBL voorman Jaap van Waveren in aanvaring.
Onthullingen
In het debat over het Dorpscentrum Loosdrecht kwam DBL fractievoorzitter Jaap van Waveren met opmerkelijke onthullingen. Van Waveren verzocht om ontbinding van de adviesgroep die de bouw van het Dorpscentrum voorbereidt. De aanleiding voor dat verzoek was het feit dat hij belangenverstrengeling meende aan te kunnen tonen.
Jaap van waveren (DBL)
De cafetaria, gelegen aan de overkant van waar het dorpscentrum moet komen, zou volgens Van Waveren de afgelopen tijd zodanig in de wielen zijn gereden met de plannenmakerij, dat de eigenaar zich genoodzaakt zag om zijn zaak te verkopen. Van Waveren stelde dat "stromannen van leden van de adviesgroep" daarop de zaak voor hun opdrachtgever Vastgoed Loosdrecht BV gekocht hebben. Daarbij zou ook een "geliëerde" makelaar zijn betrokken. Voor Van Waveren, die zei over "feiten te beschikken", reden genoeg om de adviesgroep te ontbinden en te vragen om onderzoek te laten uitvoeren door een werkgroep uit de raad.
Nadat René Voigt (DBW) had verklaard dat hij de door Van Waveren aangedragen feiten uiterst schokkend vond, werd besloten tot een schorsing van de vergadering.
Loosdrecht verdient dat niet Direct na de schorsing gaf burgemeester Don Bijl, met ingehouden woede, antwoord op de inbreng van Van Waveren. Hij verwierp alle "insinuaties" van Van Waveren. "De gemeente heeft en houdt de regie over het hele proces." Volgens hem heeft Van Waveren een verkeerd beeld van de adviesgroep en diens rol. In het verleden werden de belangen van anderen ontkend. Dat leidde tot niets. Nu heeft de gemeente in dit proces juist met opzet belanghebbenden betrokken bij de plannen om daarmee hun belangen te erkennen. Over de cafetaria zei Bijl dat deze eerst om meer parkeerruimte gevraagd had, maar later zelf besloot zijn zaak te verkopen. "En daar staat de gemeente volstrekt buiten. Iedereen mag kopen of verkopen. Daar gaan wij niet over."
"Ik vind het heel erg dat u argwaan als gegeven in uw beoordeling gebruikt. Ik vind dat zeer te betreuren! Zo'n opmerking als die van u werkt de positieve ontwikkelingen in Loosdrecht tegen. Men zal wel denken dat er iets aan de hand is. Loosdrecht verdient dat niet!" : aldus burgemeester Don Bijl.
Geen behoefte aan werkgroep De overige fracties hadden geen behoefte aan een werkgroep uit de raad om de zaak uit te zoeken. René Voigt (DBW): "Het college moet dit uitzoeken. Als het college het niet doet, dan zullen DBL en DBW zelf een werkgroep in het leven roepen." Theo Reijn (CDA): "Als er een aanleiding zou zijn, dan gaat het college dat wel uitzoeken." Hilbrand Korver (GL): "Burgemeester Don Bijl gaf een duidelijk signaal. Het college heeft ons vertrouwen." Michiel van Balen (VVD): "Het verhaal van Van Waveren wekt onze argwaan." Kees Bosdijk (PvdA): "Wij willen geen politiek met argwaan als gegeven. De burgemeester gaf een duidelijk signaal af wat ons betreft."
Kruidvat
Ruud Buijs (VVD), tegen Dorpscentrum.
Aan het eind van het debat vroeg Jaap van Waveren waarom Ruud Buijs (VVD), als enige van zijn fractie, tegen het voorbereidingsbesluit over het Dorpscentrum was en waarom daarop vanuit het college niet gereageerd werd. Dat bleek de lont in een kruidvat. Ruud Buijs wendde zich direct tot Van Waveren. "U weet dat ik altijd, ook in de raad in Loosdrecht, tegen het Dorpscentrum op deze manier bent geweest. U heeft het altijd over normen en waarden, maar u heeft zelf geen normen en waarden." Na een prikkelende opmerking van Van Waveren over de vakantie van Buijs ontplofte deze. Hij verweet Van Waveren zich te bemoeien met zijn privéleven, zonder dat het duidelijk was waar de hoogopgelaaide ruzie eigenlijk over ging. Met moeite wist burgemeester Don Bijl de kemphanen tot bedaren te brengen.
|