WIJDEMEERSE WEBKRANT
Contrasten bij Sypesteyn
Nieuw Loosdrecht , za 21 juni 2008

Van 15 juni t/m 28 september is in de tuin van Kasteel-Museum Sypesteyn een tentoonstelling van beelden in uiteenlopende stijlen.

persbericht

Beeldenexpositie Contrasten in tuin van Kasteel-Museum Sypesteyn te Loosdrecht

Van 15 juni t/m 28 september vormt de tuin van Kasteel-Museum Sypesteyn het decor voor Contrasten. Deze tentoonstelling van buitensculptuur omvat ruim vijftig beelden in uiteenlopende stijlen en materialen, gemaakt door twintig kunstenaars.

Gastconservator Tine Stultiëns wil in Contrasten bezoekers kennis laten maken met de grote variëteit binnen de huidige Nederlandse beeldhouwkunst. Ze wil het verschil laten zien tussen sculpturen en plastieken en de tegenstelling tussen abstracte en figuratieve beelden, driedimensionale, schilderkunstachtige objecten en installaties, zonder te pretenderen volledig te zijn. Beeldhouwers uit heel Nederland werken mee aan deze tentoonstelling, waarvan twee kunstenaars afkomstig zijn uit het Gooi: Carla Rump uit Bussum en Wijnand Zijlmans uit Baarn.

Door de tuinpaden te volgen wandelt de bezoeker van de fantasievolle, verhalende en kleurige sculpturen van bijvoorbeeld Ralph Lambertz en Pepijn van den Nieuwendijk, gegoten en geboetseerd in kunststof en keramiek, naar de gestileerde stenen composities van Mathieu Nab, Jan Timmer en Wijnand Zijlmans. Metalen zijn onder meer vertegenwoordigd door de geometrisch-abstracte constructies van Roland de Jong Orlando, Sjef Voets en Ronald A. Westerhuis, de abstracte bronzen van Jack Poell en de figuratieve werken van brons, koper en staal van Tine van de Weyer.
Volgens gastconservator Tine Stultiëns vertelt elk kunstwerk zijn eigen verhaal of liever gezegd, de maker wil via zijn of haar beeld ons iets vertellen. De bezoeker kan proberen te achterhalen wat de kunstenaar wil zeggen. Of proberen zelf een dialoog aan te gaan met het kunstwerk en gevoel en fantasie de vrije loop te laten. En daarmee uit het kunstwerk halen wat alleen voor hem of haar herkenbaar is. Of zoals Karel Appel het in 1962 formuleerde: ‘Kunst is een geheimschrift dat je alleen met je instinct kunt lezen.‘

De tuin van Sypesteyn vormt met zijn scala aan historische ‘tuinkamers’ en diversiteit aan - vaak exotische - beplanting een passende omgeving voor deze expositie. Schijnbaar nauwelijks eindigende zichtassen contrasteren met verrassend intieme hoekjes, de zonnige boomgaard grenst aan het schaduwrijke bos. Hier is plek voor kunst in al haar kenmerkende tegenstellingen en kan ieder werk optimaal tot zijn recht komen.

Deze tentoonstelling werd mede mogelijk gemaakt met steun van De Provincie Noord-Holland, Gemeente Wijdemeren, Intomart GfK, Veilinghuis Van Spengen, Prins Bernhard Cultuurfonds en de Rabobank

Kasteel-Museum Sypesteyn
Nieuw Loosdrechtsedijk 150
1231 LC Loosdrecht
Info: 035-5823208
E-mail: info at sypesteyn.nl
Website: www.sypesteyn.nl

Tuin:

Open van dinsdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur
Entrée tuin: volwassenen € 3,50, kinderen 4 t/m 16 jaar: € 3

Kasteel-Museum:

Museumbezoekers worden rondgeleid van dinsdag t/m zondag om 12.30, 13.30, 14.30 en 15.30 uur Maandag gesloten. (entrée kasteel + tuin: volwassenen: € 7,50; kinderen van 4 t/m 16 jaar: € 4,50)

Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus. Deze is te koop in de museumwinkel voor € 2,50.

bron
persbericht
foto
W. Zijlmans
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
23 gr.
windkr. 2