WIJDEMEERSE WEBKRANT
Actie Noordereinde succes
's-Graveland, wo 9 juli 2008

Werkaandeweg.nu startte een actie om bezwaarschriften in te dienen tegen de reconstructie van het Noordereinde. Er werden er 180 ingediend.

Dossier Verkeer 's-Graveland

persbericht

Ruim 180 handtekeningen tegen plannen herinrichting Noordereinde
Zienswijze "Werk aan de Weg. Nu!" krijgt massale steun van bewoners

Verkeerscomité "Werk aan de weg. NU!" heeft de resultaten bekend gemaakt van haar actie die zij vorige week is gestart onder de bewoners van het Noordereinde en Zuidereinde in 's-Graveland.


(v.l.n.r.) Werkaandeweg.NU! bestuurslid Emile Bakker, wethouder Mw. B. Van Henten-Meijer en Werkaandeweg.NU! bestuurslid Eric Hania

De actie had als doel om een gezamenlijke 'zienswijze' aan te bieden aan het gemeentebestuur van Wijdemeren, als reactie op het plan voor herinrichting van het Noordereinde in 's­Graveland. Een 'zienswijze' is een als zodanig door de gemeente betiteld document waarin bewoners kunnen reageren op een gemeentelijk plan. Zoals het een officiële zienswijze betaamt, werden de bezwaren tegen enkele essentiële elementen uit het plan verwoord en werd een reeks concrete alternatieven aangeboden. De betrokken bewoners kregen een exemplaar van het document en konden het document ondertekend via "Werkaandeweg.NU!" aan het gemeentebestuur aanbieden.

De 'zienswijze' actie van "Werkaandeweg.NU!" is inmiddels achter de rug en de volledig bundel met ondertekende zienswijzen werd vandaag overhandigd aan het gemeentebestuur.

"Werkaandeweg.NU!" bestuurslid Mario Wouters licht toe: "Na de informatieavond die de gemeente recentelijk organiseerde over de herinrichting van het Noordereinde werden wij heel vaak benaderd door verontruste bewoners. Niet alleen van het betrokken deel van het Noordereinde maar van het gehele Noordereinde en ook Zuidereinde. Men maakt zich ernstig zorgen over het feit dat de herinrichting nog een extra schep doet op de toch al onacceptabele hoeveelheid groeiend doorgaand verkeer over deze beide woonstraten".

Een ander bestuurslid, Emile Bakker, vult hem hierin aan: "Tijdens een bestuursvergadering einde juni zeiden we tegen elkaar dat dit toch allemaal te gek voor woorden werd. Het besluit om een gezamenlijke 'zienswijze' te ontwikkelen voor belanghebbende bewoners werd diezelfde avond nog genomen. Het initiatief was in eerste instantie meer als toetsing bedoeld en als dienstverlening naar bewoners die een passende zienswijze wilden indienen. Wij zouden ze dan binnen de daartoe gestelde termijn afgeven op het gemeentehuis".

Dit alles pakte echter anders uit. Bakker vervolgt: "De overweldigende hoeveelheid reacties en steunbetuigingen van de bewoners binnen slechts luttele dagen bewoog ons ertoe om aan de overhandiging aan de gemeente meer aandacht te schenken. Wij besloten daarom om de zienswijzen formeel aan te bieden aan de verantwoordelijke wethouder, mevrouw B. Van Henten-Meijer. Omdat zij zojuist is geïnstalleerd hebben wij er veel vertrouwen in dat zij een frisse kijk heeft op de zaak en dat zij mee zal denken met de bewoners. In de goede gedachte van 'nieuwe bezems vegen schoon' was het idee dan ook snel geboren om mevrouw Van Henten-Meijer tezamen met de handtekeningen een knalgele "Werkaandeweg. NU!" bezem aan te bieden."

Mevrouw Van Henten-Meijer nam de bezem met een lach in ontvangst: "Ik wist uiteraard al lange tijd voor mijn officiële positie van het spelen van de verkeersproblemen op het Noorder- en Zuidereinde. Het is een lastig probleem, ik hoop dan ook van harte dat ik mijn steentje kan bijdragen tot passende oplossingen."

Wouters reageert: "Het mag nu toch wel duidelijk zijn dat het probleem van de verkeersgroei serieus genomen moet worden met alleen al op deze actie een spontane response van ruim 180 handtekeningen. Dat is nota bene méér dan één derde van de hoeveelheid briefjes en dat binnen enkele dagen tijd. Waarschijnlijk is de response nog laag ook vanwege de hoeveelheid bewoners die al op vakantie was, gegeven overvolle brievenbussen die onze bezorgers met regelmaat aantroffen. Kun je nágaan.!"

Bakker beaamt het succes van de actie: "De responsecijfers zijn inderdaad indrukwekkend, zeker als je ziet dat de response van de bewoners op het deel van het Noordereinde dat opnieuw zou worden ingericht, tegen de honderd procent is! Wij zijn namens de bewoners dan ook heel blij met het succes van de actie. Maar dat is wat ons betreft niet het doel. Wij hopen dat deze actie en onze voorgaande acties een zodanige impact krijgen op de denkwijze van het gemeentebestuur, dat mevrouw Van Henten en haar ambtenaren de bewoners en de zienswijze serieus nemen. Het gaat er ons uiteindelijk om dat het 'beschermd dorpsgezicht' beschermd blijft en dat de onophoudende en onacceptabele verkeersgroei effectief wordt tegengegaan." besluit Bakker.

"Werkaandeweg. NU!" maakte namens de bewoners vooral bezwaar tegen het rooien van de huidige bomen tussen Noordereinde huisnummers 62 (overzijde 287) en 68 (overzijde 333); het herplanten van bomen 60 cm verder van wegdek waardoor extra wegbreedte ontstaat, dus aantrekkelijker voor zowel normaal als zwaar verkeer en het aanleggen van parkeervakken haaks op de weg met nauwelijks in/uitrij uitzicht op intolerant voorbijrazend verkeer.

De door "Werkaandeweg.NU!" en betrokken bewoners aangegeven alternatieven betreffen, n aast verbod op (nachtelijk) doorgaand zwaar verkeer, ook verbod op doorgaand spitsverkeer (07:00-09:00 en 16:00-19:00 uur). Voorts adviseren zij meer zebrapaden en aanduidingen van de snelheidslimiet op het wegdek; verkeersborden (snelheidslimiet, maar ook bewonersborden zoals 'auto te gast' en 'uitritten'); veilige (brom)fietspadbelijningen links/rechts op wegdek, die bovendien de weg visueel smaller maken en tot slot overhangende lantaarnpalen en dito bomen die eveneens de weg visueel smaller maken.

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
18 gr.
windkr. 3