WIJDEMEERSE WEBKRANT
Beschermd Dorpsgezicht?
's-Graveland, ma 7 juli 2008

Johan van der Wolk uit 's-Graveland vraagt aan deskundigen wat het begrip 'Beschermd Dorpsgezicht' nu eigenlijk betekent. Is het wel iets? Wie ziet er op toe?

Op RTVNH was vandaag een ultrakort item (10 sec.) over de beuken en de protesten op het Noordereinde.

Dossier Verkeer 's-Graveland.

ingezonden brief

Wat is een beschermd dorpsgezicht nou precies?

Regelmatig lees ik hier op de WWK en ook in artikelen in de plaatselijke bladen de term " beschermd dorpsgezicht ". Maar kennelijk gaan de schrijvers uit van nogal persoonlijke interpretaties van die term, want er zijn grote verschillen in uitleg.

De één denkt dat er bij wijze van spreken nog geen grassprietje mag veranderen  terwijl de ander daar veel ruimer over denkt. Zo wordt op de website van de Werk aan de weg club, die ook nogal met de term " beschermd dorpsgezicht " gooit,  de aanleg van een rotonde op de Smidsbrug als oplossing van de verkeersoverlast genoemd.

Het lijkt mij dat het dorpsgezicht daar juist erg door verandert, temeer omdat dan mogelijk sommige panden tegen de vlakte moeten, maar wie weet valt dat wel binnen de wet. Nou zit ik niet te wachten op de zoveelste uitleg van een zelfverklaarde deskundige die de klok heeft horen luiden, maar is er iemand vanuit het werkveld die hier iets professioneel over kan zeggen? 

Als we het over het Noordereinde en Zuidereinde hebben, wat dient dan concreet beschermd te worden volgens de wet. Welke ruimte heeft het gemeentebestuur om dingen aan te passen aan de eisen van de deze tijd.  Is er een instantie, en zo ja welke, die er op toe ziet dat het gemeentebestuur haar taak in dezen naar behoren uitvoert.  En in het geval  dat de gemeente over de schreef gaat, welke mogelijkheden tot een sanctie zijn er dan. Ik denk dat met een antwoord op bovenstaande vragen er een hoop verwarring en verkeerd gebruik van de term " beschermd dorpsgezicht " voorkomen kan worden.

Johan van der Wolk
's-Graveland

Naschrift redactie:

Wij hebben even gezocht en vonden op Wikipedia dit over de term "Beschermd Dorpsgezicht".

In Nederland is een beschermd dorpsgezicht een kwalificatie van een gebouw of een groep gebouwen die van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang. Wanneer deze gebouwen aangemerkt zijn als 'beschermd dorpsgezicht' mogen deze niet worden afgebroken of worden gewijzigd zonder een schriftelijke vergunning van het College van Burgemeester en Wethouders . Ook gebouwen die niet worden aangemerkt als monument , kunnen hieronder vallen. Vaak bepalen een aantal gebouwen samen, of de ruimtelijke structuur en de onderlinge samenhang van de gebouwen, het historisch karakter van een dorp.

Beschermde dorpsgezichten zijn als zodanig aangewezen ingevolge de toepassing van art. 35 van de Monumentenwet , en daarmee een rijksmonument.

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
22 gr.
windkr. 4