ingezonden brief
Wat is een beschermd dorpsgezicht nou precies?
Regelmatig lees ik hier op de WWK en ook in artikelen in de plaatselijke bladen de term " beschermd dorpsgezicht ". Maar kennelijk gaan de schrijvers uit van nogal persoonlijke interpretaties van die term, want er zijn grote verschillen in uitleg.
De één denkt dat er bij wijze van spreken nog geen grassprietje mag veranderen terwijl de ander daar veel ruimer over denkt. Zo wordt op de website van de Werk aan de weg club, die ook nogal met de term " beschermd dorpsgezicht " gooit, de aanleg van een rotonde op de Smidsbrug als oplossing van de verkeersoverlast genoemd.
Het lijkt mij dat het dorpsgezicht daar juist erg door verandert, temeer omdat dan mogelijk sommige panden tegen de vlakte moeten, maar wie weet valt dat wel binnen de wet. Nou zit ik niet te wachten op de zoveelste uitleg van een zelfverklaarde deskundige die de klok heeft horen luiden, maar is er iemand vanuit het werkveld die hier iets professioneel over kan zeggen?
Als we het over het Noordereinde en Zuidereinde hebben, wat dient dan concreet beschermd te worden volgens de wet. Welke ruimte heeft het gemeentebestuur om dingen aan te passen aan de eisen van de deze tijd. Is er een instantie, en zo ja welke, die er op toe ziet dat het gemeentebestuur haar taak in dezen naar behoren uitvoert. En in het geval dat de gemeente over de schreef gaat, welke mogelijkheden tot een sanctie zijn er dan. Ik denk dat met een antwoord op bovenstaande vragen er een hoop verwarring en verkeerd gebruik van de term " beschermd dorpsgezicht " voorkomen kan worden.
Johan van der Wolk
's-Graveland
|