WIJDEMEERSE WEBKRANT
Gezondheidsenquête GGD
Wijdemeren, do 17 januari 2008

Inwoners uit Gooi en Vechtstreek tussen 19 en 65 jaar zullen steekproefsgewijs in de week van 28 januari een vragenlijst van de GGD ontvangen.

persbericht

Grootschalige regionale gezondheidsenquête onder volwassenen door GGD

Inwoners uit Gooi en Vechtstreek die tussen 19 en 65 jaar zijn, kunnen in de week van 28 januari een vragenlijst ontvangen over onder meer gezondheid, leefstijl en behoefte aan zorg.

GGD Gooi & Vechtstreek voert het onderzoek, de 'Gezondheidspeiling 2008' , onder 6.700 inwoners uit in opdracht van de negen regiogemeenten.

In 2004 heeft de GGD ook een dergelijk grootschalig vragenlijstonderzoek uitgevoerd. De resultaten van zo'n onderzoek geven de gemeenten en collega-instellingen in de regio een gedegen inzicht in de gezondheidssituatie van de inwoners en de behoefte aan zorg. Op basis van resultaten uit een eerdere gezondheidspeiling is er nu bijvoorbeeld extra aandacht voor alcoholgebruik onder jongeren en wordt gezond bewegen gestimuleerd. De resultaten uit 2004 zijn naast de resultaten uit 2008 te leggen: met deze vergelijking kunnen de gemeenten hun lokale gezondheidsbeleid nog beter vormgeven.

De 6.700 inwoners die een vragenlijst krijgen toegestuurd, zijn door middel van een steekproef uit de bevolkingsregisters van de gemeenten getrokken. Dit betekent dat de GGD mensen op basis van het toeval aanschrijft met het verzoek de vragenlijst in te vullen. Het aantal mensen in de steekproef is zo gekozen dat er een goed beeld wordt verkregen van de gezondheidssituatie per leeftijdscategorie. Het aantal ondervraagden draagt er tevens aan bij dat de GGD voor de afzonderlijke gemeenten betrouwbare uitspraken over de gezondheid en leefstijl van de inwoners kan doen. De privacy van de respondent wordt absoluut gewaarborgd. De onderzoeksopzet is zodanig dat nooit te achterhalen is wie welke antwoorden heeft gegeven.

De onderzoeksopzet en de gebruikte vragenlijst zijn te vinden op de website van de GGD, www.ggdgooi.nl . De GGD publiceert in het najaar van 2008 de resultaten in regionale kranten en op de GGD-website.
bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
7 gr.
windkr. 4