WIJDEMEERSE WEBKRANT
Rekenkamer
Wijdemeren, ma 11 februari 2008

Putter telt de zegeningen van de lokale rekenkamer. Erg ver met tellen komt hij niet. Papier is geduldig.

ingezonden bericht

Rekenkamer

Tot de zegeningen van de hedendaagse bureaucratie behoort de lokale rekenkamer, die in opdracht van de gemeenteraad aspecten van het gemeentelijke beleid onderzoekt.

Zolang nog de ene helft van Nederland de andere controleert hebben wij, eenvoudige burgers, niets te vrezen. We betalen gewoon onze belastingen en halen onze schouders op als iemand weer eens de landelijke dagbladen en het televisie nieuws haalt met het cliché geworden verhaal dat er minder regels moeten komen.

De rekenkamercommissie van Wijdemeren heeft over 2007 een jaarverslag uitgebracht. In dat jaar werden aan de raad twee onderzoeksrapporten aangeboden. In beide rapporten stonden een aantal aanbevelingen, die zowel bij B en W als bij de raad een warm onthaal vonden. De rekenkamercommissie werd geprezen om zijn buitengewone zinvolle arbeid en zijn intelligente voorstellen.

Hoera dus voor de commissie waarmee Wijdemeren trots voor de dag kon komen.

Wat lezen we nu in het jaarverslag.

Over het ene rapport dit: bij de afsluiting van dit verslag zijn de rekenkamercommissie nog geen uitkomsten bekend van het overleg van de fractievoorzitters over een mogelijk te entameren strategische exercitie. Evenmin heeft de rekenkamercommissie kennis kunnen nemen van een collegevoorstel voor de aanpak van de benchmarking.

Over het andere rapport dit: op het moment van de afsluiting van dit jaarverslag beschikt de rekenkamercommissie niet over informatie over de door het college genomen beslissingen en acties naar aanleiding van voormeld raadsbesluit.

Het gaat nu even niet om de inhoud van de aanbevelingen, maar om het feit dat, ondanks al die mooie woorden, de rekenkamercommissie gewoon in zijn hemd wordt gezet. Rapporten worden juichend ontvangen, de complimenten zijn niet van de lucht en als de rekenkamercommissie de deur achter zich dicht heeft gedaan gaan raad en college in optocht naar de prullenbak.

Uiteraard wordt deze gênante schijnvertoning volgehouden. Nieuwe opdrachten zullen worden verstrek.t Nieuwe rapporten zullen worden uitgebracht. Aanbevelingen kunnen ook in de toekomst op vals applaus rekenen. En de prullenbak raakt al voller en voller.

De wereld wil bedrogen worden. Maar zo opzichtig hoeft nou ook weer niet.

Putter

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
11 gr.
windkr. 2