WIJDEMEERSE WEBKRANT
Lezing oud-burgem. Kozijn
's-Graveland, zo 10 februari 2008

Oud-burgemeester Wim Kozijn hield op vrijdag 1 februari een lezing over de ontstaansgeschiedenis van 's-Graveland.

ingezonden bericht

Daniël Stalpaert Stichting

De eerste activiteit van de Daniël Stalpaert Stichting was een groot succes ! Vrijdag 1 februari hebben vele belangstellenden naar de boeiende woorden van oud-burgemeester Dhr W. Kozijn kunnen luisteren in de Nederlands Hervormde Kerk te 's-Graveland.

Dhr. Kozijn begon zijn lezing bij de ontstaansgeschiedenis van ons mooie dorp 's-Graveland in 1625. Via de voor velen toch wel bekende namen zoals PC Hooft, Benedictus Schaeck en Jonker Godert van Reede, vertelde hij hoe 's-Graveland ontstaan is. Het is mooi om te zien dat er in al die jaren aan de structuur van 's-Graveland weinig tot niets veranderd is.

Natuurlijk heeft de tijd in ons dorp niet stil gestaan. Tijdens de Franse Revolutie zijn er helaas enkele buitens verloren gegaan, zoals bijvoorbeeld Trompenburg, wat gelukkig weer opgebouwd is en tot heden ten dage te bewonderen is.

Via vele uitstapjes en aardige anekdotes kwamen we bij Westerveld, Hilverbeek en later Gooilust aan. Dhr. Blauw, getrouwd met de welgestelde freule Six, gaf met zijn verzamelwoede van uitheemse dieren en exotische planten toch wel een bijzondere charme aan ons dorp.

Iedereen zat ademloos en vol overgave te luisteren naar de boeiende vertelling, die zeer grondig door dhr. Kozijn was voorbereid. Zo had hij allerlei schilderijen en boekjes bij zich om de lezing te illustreren.

Aan het eind van de lezing stond Dhr. Kozijn nog stil bij het interieur van de kerk welke 350 jaar geleden door de ingelanden, voor de 's-Gravelandse gemeenschap gebouwd is. De opbouw van het dorp weerspiegelt zich prachtig in de indeling van de kerk. Elke bevolkingsgroep had een bepaalde plaats in de kerk, van dienstmeisjes, tuinmannen, de domineesvrouw tot aan de adel zaten op vaste plaatsen !

Om deze kerk met zijn bijzondere ontstaansgeschiedenis te behouden, is de Daniël Stalpaert Stichting opgericht. Deze stichting heeft tot doel de 's-Gravelandse gemeenschap en de kerkelijke gemeente te helpen bij het onderhoud van de kerk en de pastorie, zodat een ieder nog vele jaren van deze twee monumentale panden kan genieten. U weet allen dat restauratie van monumentale gebouwen niet alleen veel tijd en aandacht vraagt, maar ook gepaard gaat met forse bedragen.

Natuurlijk zal de stichting en het kerkbestuur gebruik maken van subsidieregelingen en andere fondsen. Echter, veel zal door de gemeenschap zelf betaald moeten worden. Ik hoop dat veel 's-Gravelanders, oud-'s-Gravelanders en betrokkenen de kerk en pastorie nog vele jaren een warm hart toedragen.

Wij danken Dhr. Kozijn voor deze bijzonder interessante lezing, welke het begin is van vele activiteiten die de komende jaren gehouden zullen gaan worden voor het behoud van kerk en pastorie.

De Daniël Stalpaert Stichting kunt u ondersteunen door donateur te worden. U kunt zich schriftelijk opgeven: p/a Kortenhoefsedijk 97, 1241 LT Kortenhoef, telefonisch: 035-6562302 of per e-mail: bestuur at danielstalpaert.nl.

Namens het bestuur,

Jkvr. C.P. Röell

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
11 gr.
windkr. 2