De raadszaal was gisteravond gevuld met watersportondernemers gehuld in zwemvesten. Zij protesteerden tegen de toeristenbelasting.
Ongeveer dertig watersportondenemrs gaven de raadszaal gisteren een oranje aanzicht. Met hun felgekleurde zwemvesten maakten zij duidelijk dat het water hen aan de lippen staat. Gerdina Krijger, regiomanager van de HISWA, maakte gebruik van het spreekrecht om mede namens de RECRON (recreatiebedrijven) te protesteren tegen de verhoging van de toersitenbelasting en het schrappen in ambtelijke ondersteuning voor recreatiebeleid.
Stukje bij beetje werd symbolisch iets afgepakt van de watersportondernemer. Gerdina Krijger van de HISWA scheurde een papieren bootje aan stukken tijdens haar inspraak.
Te laat
Aanleiding voor het protest was het feit dat, zoals ieder jaar tijdens de laatste raadsvergadering van het jaar, de tarieven voor belastingen en leges worden vastgesteld. Zo ook de OZB en de toeristenbelasting. Die jaarlijkse stemming over de tarieven is echter eigenlijk alleen maar de bekrachtiging van datgene wat in het begrotingsdebat in november al besloten is. Eigenlijk had de HISWA dus op dat momen aan de bel moeten trekken, toen er nog wat aan te doen was.
Uitstel?
Dat bleek ook wel toen het agendapunt aan de orde kwam. Gert Zagt (DBL) opende het debat met de vraag of over het complete voorstel, inclusief toeristenbelasting, gestemd moest worden, of dat er daarvoor uitstel mogelijk was om nog met de watersportondernemers te overleggen. Wethouder Lia Moote was glashelder in haar antwoord. "Nee, dat kan niet. Bovendien schiet u dan een gat in de begroting." Ook René Voigt (DBW) informeerde of het echt niet kon. Het antwoord was hetzelfde. Michiel van Balen (VVD) vond dat de raad nu niet meteen al slappe knieën moest krijgen en vasthouden aan de tarieven. Zowel Gert Zagt als Michiel van Balen vonden wel dat er eigenlijk eerder met de watersportsector overleg had moeten zijn over de effecten van de toeristenbelasting.
Rekenmethode?
Tijdens het debat vlogen de percentages en bedragen over tafel. De watersportondernemers rekenden in een brief voor dat de ligplaatsttarieven 20% zullen stijgen. Jaap van Waveren (DBL) kwam op enkele euro's tot een tientje, twintig euro. De watersportondernemers stonden te popelen om het uit te leggen, maar burgemeester Don Bijl hield de vergadering in de hand door debat tussen raad en publieke tribune af te kappen. Het voorstel voor de tarieven werd ongewijzigd aangenomen. Voorts werd afgesproken om met de scetor te gaan praten om een situatie als deze in het vervolg te voorkomen.
|