De provincie is bezorgd over het financiële beleid van Wijdemeren en plaatst de gemeente daarom onder preventief toezicht.
Het provinciebestuur van Noord-Holland besloot gisteren dat Wijdemeren onder toezicht komt te staan, omdat de financiën op langere termijn een neerwaartse spiraal vertonen, zoals beschreven in het z.g. meerjarenperspectief. Wijdemeren bevindt zich daarmee in het gezelschap van zeven andere Noord-Hollandse gemeentenwaarover de provincie zich ook zorgen maakt.
Geen afwijkingen
Het z.g. preventieve toezicht houdt in dat alle uitgaven, die afwijken van de begroting, eerst aan de provincie ter goedkeuring moeten worden voorgelegd voor zij gedaan mogen worden. Uitgaven conform de begroting lopen gewoon door, maar als het gemeentebestuur een afwijkende uitgave wil doen, dan kan dat pas nadat de provincie zijn akkoord heeft gegeven.
Wethouder van Financiën a.i., Lia Moote.
Raad op het matje
Wethouder van Financiën, Lia Moote (PvdA), die die rol tijdelijk op zich heeft genomen na het recente aftreden van Wim Lorjé, verwacht dat het toezicht ongeveer een half jaar zal duren. In de G&E verklaart zij dat de gemeenteraad door de provincie op het matje is geroepen vanwege de rammelende meerjarenvooruitzichten. De raad zal op korte termijn met een plan moeten komen om de dreigende tekorten in de komende jaren dicht te timmeren. Zodra dat is gebeurd kan het toezicht worden opgeheven.
Schone taak voor opvolger
De opvolger van VVD-wethouder Wim Lorjé, die op zich laat wachten, wacht de schone taak om de financiën weer in evenwicht te krijgen en te houden. Eén van de problemen van Wijdemeren is dat de uitkering van het rijk uit het gemeentefonds laag uitvalt door de gehanteerde verdeelsleutel. In die verdeelsleutel wordt gekeken naar een groot aantal factoren, zoals opbouw van de bevolking in sociale klassen (probleemwijken), hoogte van de OZB tarieven, omvang van de hoeveelheid groen, etc. Daarin scoort Wijdemeren zodanig dat de uitkering relatief laag is.
|