WIJDEMEERSE WEBKRANT
Toekomst NERA-gebouw?
Horstermeer, za 30 augustus 2008

Op 13 september, de nationale monumentendag, wordt een symposium georganiseerd over het NERA- gebouw. Er zijn ook rondleidingen.

Dossier Horstermeer

persbericht

De toekomst van het NERA-gebouw

Op zaterdag 13 september a.s. organiseert de Vereniging Vrienden van 't Gooi samen met de Historische Kring Nederhorst den Berg en de Stichting Behoud NERA-gebouw (tijdens de Nationale Monumentendag) van 10.00-12.00 uur in het NERA-gebouw een symposium over de toekomst van het NERA-gebouw.

Een deel van de Horstermeerpolder is aangewezen als waterberging en plas dras natuurgebied. De Horstermeerpolder, met zijn natte geschiedenis, lijkt een ideale plek om water (tijdelijk) te bergen.

Het NERA-gebouw ligt verstopt aan de zuidkant van die polder. Het is een robuust gebouw, met grote cultuurhistorische en architectonische waarde. Het heeft een grote rol gespeeld in de Nederlandse geschiedenis en staat samen met Radio Kootwijk voor de Nederlands communicatie met de rest van de wereld. Het gebouw is zeer bijzonder en zo gemaakt dat het zelfs overstroming van de polder tot nap peil kan weerstaan. Er is een periode sprake geweest van de sloop van het gebouw. Maar vanuit vele kanten wordt bepleit om het NERA-gebouw te behouden en dat kan ook. De Stichting Behoud NERA-gebouw zet zich samen met anderen in voor de toekomst van het gebouw. Over deze toekomst en de mogelijkheden om het behoud van het NERA-gebouw te combineren met het waterbeheer en de omringende natuurwaarden gaat deze conferentie.

Het programma omvat onder andere:

  • Andere kijk op waterbeheer
  • Cultuurhistorische en architectonische waarde van het NERA-gebouw
  • De toekomst van het NERA-gebouw
  • Paneldiscussie met bestuurders en belanghebbenden

Geïnteresseerden kunnen zich hiervoor opgeven via info at neragebouw.nl

Meer informatie is ook te vinden op www.vriendenvanhetgooi.nl of www.neragebouw.nl

Er gebeurt dat weekend nabij het NERA-gebouw nog veel meer. De Historische Kring van Nederhorst den Berg organiseert een tentoonstelling van luchtfoto's en archeologische vondsten. Ook worden er door ex-werknemers rondleidingen door het gebouw gehouden. De Natuurwacht van VVG heeft een wandeling uitgezet in het gebied voor het NERA-gebouw.  Tenslotte heeft VVG een fietstocht gemaakt langs alle activiteiten die in Wijdemeren plaats vinden in het kader van de nationale Monumentendagen.

bron
persbericht
foto
Rik Jungmann
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
24 gr.
windkr. 2