WIJDEMEERSE WEBKRANT
KAN jongeren terug uit Sydney
Wijdemeren, zo 3 augustus 2008

De elf jongeren uit Wijdemeren, die naar Sydney gingen voor de Wereld Jongeren Dagen, zijn weer terug. Een verslag.

ingezonden bericht

WJD Australië: een laatste Update..

Op 5 juli werden 11 jongeren uit de KAN parochies (Kortenhoef-Ankeveen-Nederhorst) op Schiphol uitgezwaaid door Mgr Punt, de bisschop van Haarlem. Via Kuala Lumpur werd ruim 20 uur later voet gezet op Australische bodem.

De eerste week werd doorgebracht in het meer dan gastvrije stadje Goulburn, een klein stadje op ongeveer 200 km afstand van Sydney. Hier vond een introductieweek plaats met workshops en veel ontmoetingen met jongeren van all over the World. Na deze fantastische eerste week in Goulburn trok de jongerengroep KAN 't FF op naar Sydney waar van 15 tot 20 juli de Wereld Jongeren dagen werden gehouden. Ze werden ondergebracht in een school in het noordelijk deel van Sydney en dat was even wennen na het bijna thuis gevoel in Goulburn..

"Eindelijk waren we dan daar waar we voor gingen: bij de Wereld Jongeren Dagen in Sydney! Wat een prachtige stad en wat groot. De openingsmis in Barangaroo kostte ons twee uur om er te komen. Het lopen ging namelijk heel langzaam. Daarna nog even een tijdje wachten op ons eten en de viering. Het was een prachtige viering en het wachten echt waard. Na de viering was er nog van alles te doen. Er traden verschillende artiesten op, waaronder de Australische Idol. Toen we op weg naar huis gingen-het werd laat en we moesten nog zoeken hoe we weer terug konden- gingen ze ineens heel mooi vuurwerk afsteken, dus we hebben elkaar natuurlijk even zalig Nieuwjaar gewenst."

Het programma van de WJD was overvol. Het maakt niet uit welke dag je er uit pikt: Er valt altijd wel iets moois over te vertellen. De aankomst van de Paus was zeer massaal. Robin stond op de juiste plek en kom hem bijna een hand geven. Een enkeling uit de groep wist zich voor te stellen aan Mgr Pell. Een ander hoogtepunt was de uitvoering van het lijdensverhaal (De Kruisweg) in het bijzijn van de Paus en vele duizenden jongeren. Het was bijna levensecht!

De wake met de Paus vond plaats op de renbaan van Sydney. De meesten hebben de tocht van 12 kilometer daar naar toe gewandeld. De avond en de nacht in de buitenlucht was heel bijzonder, omdat er zoveel mensen waren uit zoveel landen. Alles verliep rustig, soms wat chaotisch, maar bovenal zeer vredig. Dit is echt een ongelooflijke belevenis. Zoveel jongeren bij elkaar zien. Dat moet je meemaken! We hebben ze niet geteld, maar volgens officiële berichten schijnen er een kleine 400.000 man die nacht op Randwick Race Course gezongen, gemediteerd, gebeden en geslapen te hebben.

Van de Mis met de Paus hebben we niet al teveel meegekregen. Daarvoor was het te massaal en zaten we te ver van het podium af om het goed te kunnen volgen. De volgende jongerendagen zullen in ieder geval in 2011 gehouden worden en wel in Spanje. Dat is iets dichter bij huis!!

Met het einde van de Wereld Jongeren Dagen zat ons avontuur er nog niet op: De laatste week van onze trip hebben we doorgebracht in West Australië en die week hadden we echt vakantie. Jammer genoeg betekende dit wel veel zien vanuit een bus, maar het was adembenemend. De Great Ocean Road met die prachtige rotsformaties in zee, de grote stad Melbourne en het openluchtmuseum van Souvereign Hill zijn zomaar wat highlights uit deze week. Je doet er zoveel indrukken op dat nu al menig KAN't FF er er hard over denkt om zeker nog een keer downunder te gaan.

Een bijzondere ontmoeting hadden we op het stadhuis in Ballarat. Op een avond was de hele Nederlandse groep (een kleine 500 man) uitgenodigd voor een officiële meeting met de burgemeester en enkele councelars (raadsleden) van Ballarat. Een van de raadsleden bleek een Hollandse achtergrond te hebben en op speciaal verzoek van hem werd natuurlijk het Wilhelmus ten gehore gebracht. Herman Ruyg, de councelar in kwestie, was natuurlijk razend nieuwsgierig waar iedereen vandaan kwam en toen bleek dat Thijs Booy uit zijn mooie Ankeveen vandaan kwam kon zijn avond natuurlijk niet meer stuk. De wereld is echt klein.


Thijs Booy met Councelar Herman Ruyg (uit Ankeveen).

"Ik zou jullie nog zoveel meer willen vertellen over hoe het was, maar duizenden woorden zouden nog niet genoeg zijn", aldus Janneke in haar weblog van Dekenaat Amsterdam. "Het was meer dan prachtig en inspirerend en zeker iets om nooit meer te vergeten. We hebben zoveel nieuwe ervaringen opgedaan en zoveel nieuwe mensen leren kennen. Het is voor mij echt een Godsgeschenk dat ik dit heb mogen meemaken met iedereen." Hiermee verwoord zij denk ik heel goed de gevoelens van alle KAN 't FF leden.

De groep is weer thuis, maar wie meer wil weten over deze reis of over KAN 't FF: surf naar www.kanparochies.nl en klik door naar KAN't FF..

KAN 't FF jongeren 
bron
ing. bericht
foto
ing. bericht
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
regen
20 gr.
windkr. 4