WIJDEMEERSE WEBKRANT
DSO blij met Succes
Kortenhoef, zo 20 april 2008

De toneelvereniging D.S.O. oogstte deze week succes met de klucht Tom, Dick en Rita in De Dobber in Kortenhoef onder de regie van D.S.O. lid Arjan Boxelaar.

ingezonden bericht

Lof voor DSO

De toneelvereniging D.S.O. speelde deze week vier avonden haar voorjaarsvoorstelling in "De Dobber". Onder de inspirerende regie van D.S.O. lid Arjan Boxelaar werd de klucht "Tom, Dick en Rita" opgevoerd.

Deze klucht werd recent geschreven door Ray Cooney en diens zoon Michael en werd pas onlangs vrijgegeven voor het Nederlands amateurtoneel. De meerdere verhaallijnen en vele teksten en handelingen vergden veel van de negen spelers.

De hoofdrollen: Tom, Dick en Rita werden vertolkt door Jan Hafkamp, Emile Bakker en Lily Mol. Jan Hafkamp was maar één bladzijde niet op het toneel en haperde geen moment met zijn tekst! Emile Bakker kweet zich zeer behoorlijk van zijn eerste hoofdrol en Lily Mol acteerde een heel ander type (zelfs twee) dan het personage, waarvoor zij zich meestal inzet, met dezelfde klasse van haar eerdere rollen.

Verder speelden Carla Broekman, de rol van Linda van Katwijk, Gerda Meershoek was mevrouw Van Putten, Enno van Tulder vertolkte de schurk Boris en Jeffrey Oudshoorn bleek veranderd in agent Douwens. De ondersteunende rollen zijn belangrijk en ook bij deze spelers bleek hoeveel kwaliteit D.S.O. heeft. Liessanne Schenkkan was vertederend, ontroerend en assertief als de mooie kleindochter Katerina en Ben Meershoek was Opa Andreas. Als hij lachte, lachte iedereen in de volle zaal; als hij huilde was iedereen verdrietig. Gelukkig hoefde niet iedereen de neus te snuiten, zoals alleen Ben dat kan.

Het D.S.O. lid Arjan Boxelaar maakte zijn debuut als regisseur. Dat heeft hij voortreffelijk gedaan. Alle spelers toonden een goede tekstkennis, de vele snelle handelingen sloten goed op elkaar aan en er was veel hilariteit. Het spelplezier van het collectief spatte van het podium.

Achter het prachtige en functionele decor van Maarten Oudshoorn, Mijndert van Loenen en Otto van Dijk (met veel schilderwerk door Judy Ellington) schitterden Sjan van Rijn (mag geen stinkkaas meer in de lijkenzakken stoppen!) en Saskia Ezendam in hun rol van inspeciënt  en Hilde Molleman bleek opnieuw de nauwelijks nodige, maar uiterste zekerheid biedende soufleur.

Irma van der Meer was productieleidster. De kalme rustige zekerheid waarmee zij alles overziet en aanpakt, verhief zij tot puur genot in de samenwerking. Naast de genoemden was er ook een grote en onmisbare inzet van de andere leden van de vereniging.

De zalen waren goed bezet. Op dinsdag bleek ruim tachtig procent van de stoelen bezet, sterk oplopend tot een bomvolle zaal op de vrijdagavond. De repetities en uitvoeringen kenden een goede werksfeer en het bleek vier avonden genieten in De Dobber.

Er waren veel lovende reacties vanuit ons publiek, weer nieuwe aanmeldingen voor het donateurschap en er is ook positief gereageerd op het verzoek, om medewerking aan de vele taken bij D.S.O. Van de regionale toneelverenigingen die graag bij D.S.O. komen kijken, ontvingen wij verzoeken met informatie over onze aanpak van deze moeilijke, maar zeer geslaagde voorstelling. Wij zullen nog lang nagenieten van Tom, Dick en Rita en de ongetwijfeld prachtige foto's van Douwe van Essen en video van Michael Zijpveld komen op een ereplaats in onze kast. D.S.O. kan trots zijn op het resultaat; dit was Door Studie Ontwikkeld op zijn best.

Frans van Giessen
Waarnemend voorzitter DSO

bron
ing. bericht
foto
Douwe v. Essen
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
15 gr.
windkr. 4