De kritische toon over Radio en TV Wijdemeren in de raad heeft plaatsgemaakt voor voorzichtige steun. Arosmedia krijgt meer subsidie.
Arosmedia is het omroepbedrijf dat in Wijdemeren (en in Loenen) de lokale radio (You FM) en tv verzorgt. Enkele maanden geleden werd kritisch gesproken over de lokale radio. Men zou te weinig doen aan uitzendingen op lokatie en aan aandacht voor gebeurtenissen en de politiek in Wijdemeren. Arosmedia is de afgelopen maanden bezig geweest met een inhaalslag. Bovendien leed de omroep onder de gevolgen van de ruzies die eerder waren ontstaan.
De zendmachtiging van de omroep moet verlengd worden. Daartoe moet de gemeente een advies uitbrengen aan de Mediaraad. Als dat advies positief is, dan moet de gemeente ook beslissen of er subsidie gegeven wordt en hoeveel.
Die vraag lag voor in een voorstel van het college van B&W. In dat voorstel wordt besloten om positief te adviseren aan de Mediaraad en om subsidie voor 2009 toe te kennen.
De heer Van der Zwaag |
Edwin de Froe den Hartog: "Broddelwerk" |
Broddelwerk Tijdens de inspraak kwamen twee insprekers aan het woord. De heer van der Zwaag en Edwin de Froe den Hartog. Beiden hielden een pleidooi voor het positief advies en het verhogen van de subsidie aan Arosmedia. De Froe den Hartog deed dat op nogal hoge toon. Hij verklaarde jurist te zijn en deed het raadsvoorstel af als "broddelwerk". Omdat de zendmachtiging voor vijf jaar wordt afgegeven moet volgens hem de subsidie ook voor vijf jaar toegekend worden. Bovendien wordt niet het volledige subsidiebedrag, dat de gemeente krijgt voor lokale omroep van het rijk, door gegeven aan Arosmedia.
Rechts Stefan Troost (Arosmedia) en Edwin de Froe den Hartog.
Kosten afgetrokken
Bij de behandeling in de raad ontstond commotie over het feit dat bleek dat de gemeente een flink bedrag (ca. € 2500 euro van de € 11.000) inhoudt voor "kosten". De raad verwonderde zich hierover, omdat ooit was afgesproken dat het hele bedrag doorgesluisd zou worden. Wethouder Wim Lorjé ontkende dit. Ook de hoogte van de "kosten" wekte grote verbazing.
Tijdens het debat bleek dat de raad vond dat het hele subsidiebedrag doorgegeven moest worden, maar in eerste instantie voor één jaar om dan te zien hoe het gaat. René Voigt (DBW) vroeg aandacht voor de ontvangstkwaliteit die te wensen over laat. Rieks Karssemeijer pleitte voor samenwerking tussen de lokale bladen, de afdeling communicatie van de gemeente en Arosmedia om de politiek dichter bij de burger te brengen. (De WWK noemde hij niet.. red.) Theo Rein (CDA) was niet erg gecharmeerd van het feit dat Loenen bij Arosmedia komt, omdat hij problemen verwacht als gevolg van de provinciegrens. Gert Zagt (DBL) vond dat inspreker De Froe den Hartog wel erg stevig had ingezet.
Eén jaar op proef In zijn antwoord gaf burgemeester Don Bijl aan dat ook hij niet blij was met de grote woorden (broddelwerk) van de inspreker. Hij gaf aan dat het bedrag van het rijk niet geoormerkt is en dus door de gemeente niet, gedeeltelijk of volledig kan worden doorgegeven. Hij pleitte voor subsidie voor één jaar waarin Arosmedia kan bewijzen of er verbetering optreedt in de maatschappelijke betrokkenheid.
De raad besloot conform het voorstel om de Mediaraad positief te adviseren over de zendmachtiging en om het volle bedrag aan subsidie voor één jaar, waarin men zich moet bewijzen, door te geven aan Arosmedia. |