WIJDEMEERSE WEBKRANT
Lenteveiling Sypesteyn
Nieuw Loosdrecht , ma 7 april 2008

Kasteel-Museum Sypesteyn was afgelopen zondag niet alleen het decor, maar ook het unieke doel van de "Lenteveiling".

persbericht

Lenteveiling op Sypesteyn

Kasteel-Museum Sypesteyn was afgelopen zondag niet alleen het decor, maar ook het unieke doel van de "Lenteveiling", een spectaculair evenement.

Het museum ziet zich geplaatst voor enkele noodzakelijke verbeteringen die niet direct uit de lopende exploitatie bekostigd kunnen worden. Veilingmeester Frederik Baerveldt van het veilinghuis Van Spengen bracht ruim vijftig diensten en daarnaast zo'n tien objecten onder de hamer, die genereus door particulieren, bedrijven en organisaties kosteloos ter beschikking waren gesteld en waarop even genereus door aanwezigen werd geboden De diverse kavels gingen voor gemiddeld € 120 van de hand. Daarbij verhoogden sommige bieders uit eigen beweging hun bod in gevallen waarin het kavel hen voor een wel heel schappelijke prijs bleek toe te zijn gevallen! Een inboedeltaxatie, diverse diners op partyschepen van rederijen en diners in de Lage Zaal van het kasteel behoorden tot de favorieten. Maar ook wijnproeverijen en het laten schilderen van een portret scoorden. De uiteindelijke opbrengst bedroeg maar liefst € 6650.

Het initiatief, de organisatie en de uitvoering van de veiling was helemaal in handen van het museum welgezinde professionals, die hun inzet kosteloos ter beschikking stelden, daarin door vrijwilligers bijgestaan. Bestuur, staf en vrijwilligers van Sypesteyn zijn al dezen zeer erkentelijk.

Mooi weer

De middag was ook in andere opzichten een succes. Ondanks alle voorspellingen waren de weergoden deze veiling in de open lucht, op het terras voor het kasteel, goed gezind en was de naam "Lenteveiling" niet misplaatst. Wellicht hebben die voorspellingen parten gespeeld in het aantal aanwezigen; er hadden nog best wat mensen bij gekund. Wie wel kwam, werd ontvangen met een enthousiast optreden van het Shanti koor. Daarna was het vooral de humoristische en uiterst informele wijze, waarop de heer Baerveldt de veiling leidde, die bijdroeg aan een opperste beste stemming onder de aanwezigen. Een van hen: "Wie hier niet bij aanwezig is, heeft wel degelijk iets gemist. En daarbij gaat het nota bene om één van onze eigen toeristische trekpleisters van Loosdrecht. Daar had je bij moeten zijn, daar moet je je hard voor moeten willen maken. Al was het maar uit enthousiasme en betrokkenheid met Loosdrecht en al ben je zelf helemaal niet van plan om ergens op te bieden." Na de veiling mochten, muzikaal begeleid, Glühwein en andere alcoholica worden geschonken. Dat was welkom, want ondanks de zon was het toch wel fris.

Dankwoord Don Bijl

De voorzitter van het stichtingsbestuur, Don Bijl, refereerde in zijn openingstoespraak aan het lastige parket waarin veel kleinere musea zich momenteel bevinden. En daar valt Sypesteyn ook onder. Hij bedankte de vele sponsoren uit Loosdrecht en omgeving die hun dienst gratis ter beschikking stelden aan dit evenement ten bate van Sypesteyn. De steun van velen is onmisbaar, aldus Bijl. Dat lieten de aanwezigen in elk geval niet op zich zitten en er werd, mede door de aanpak van de veilingmeester, ruim geboden. Daarbij bleven de uiteindelijk betaalde prijzen schappelijk en de aangeboden diensten voor ieders portemonnee bereikbaar. "De trend is gezet en, gezien het positieve resultaat, is het museum vast van plan om een dergelijke actie in de toekomst nog eens te herhalen", aldus de initiatiefnemers.

Klaar voor 2008

Overigens wordt het museum ook op andere wijzen locaal gesponsord. Zo is de inrichting van een nieuwe museumwinkel, die vanaf nu in het kasteel is gevestigd, betaald door de Stichting Vrienden van Sypesteyn en is de druk van een Sypesteyn verjaardagskalender door een locale sponsor gerealiseerd. Al met al is Kasteel-Museum klaar voor het seizoen 2008. In april nog alleen geopend in de weekends, maar per 1 mei van dinsdag tot en met zondag van 12 tot 17 uur, met rondleidingen om 12.30, 13.30, 14.30 en 15.30 uur. Voor nadere informatie raadpleeg de website www.sypesteyn.nl .
bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
9 gr.
windkr. 4