persbericht
Van Koe tot Kip
Galerie Wijdemeren in ’s-Graveland is er weer in geslaagd een bijzondere collectie, van ruim 60 schilderijen, samen te stellen. Dit maal met Dieren als hoofdthema.
Dieren zijn altijd al een dankbare inspiratiebron geweest voor kunstenaars door de eeuwen heen. Tot medio december wordt er werk getoond van verschillende grote en kleine meesters. Vooral werk uit de 19de en 20ste eeuw is ruim vertegenwoordigd.
Zo wordt er bijvoorbeeld van Albertus Verhoesen (1806-1881), een zeer fijn uitgewerkt schilderij getoond met pluimvee, het onderwerp waar deze schilder al in zijn tijd beroemd mee is geworden. Van Verhoesen is bekend dat hij in Hilversum heeft samengewoond met Nederlands belangrijkste landschapsschilder uit de Romantiek: Barend Cornelis Koekkoek. Waarschijnlijk kreeg Verhoesen ook les deze beroemde huisgenoot.
Van de Dortse landschapsschilder Jacob van Strij (1756-1815), treft u een prachtig uitgewerkt schilderij met koeien aan, in de trant van zijn illustere voorganger Aelbert Cuyp. Goed herkenbaar zijn op de achtergrond de Merwede en Dordrecht weergegeven. Naast koeien en kippen passeren er natuurlijk ook vele andere dieren de revue. Zo zijn er ook te zien: Poesjes van Cornelis Raaphorst, die zijn leven voornamelijk gewijd heeft aan het schilderen van jonge poesjes. Meesterlijke moerdereenden met hun pasgeboren kroost van Constant Artz, de in Soest geboren Hollandse eendenschilder. Honden van typische hondenschilders zoals daar waren de engelse George Armfield en de uit ons land afkomstige Conradijn Cunaeus. En schapen van A.J. Groenenwegen, een veeschilder bij uitstek, waarvan onlangs een monografie verschenen is.
Ook het thema paarden heeft vele schilders geïnspireerd. Galerie Wijdemeren toont o.a. een prachtig paardenportret van Hollands grootste paardenschilder Wouterus Verschuur (1812 – 1874). Verschuur was één van de leermeesters Anton Mauve (1838 – 1888), waar ook een fraai veestuk van te zien is.
Naast Anton Mauve is er ook werk van andere Larense schilders, zoals W.G.F. Jansen en Frans Langeveld, ook wel de Breitner van Laren genoemd, te zien.
De Haagse Scholers worden o.a. vertegenwoordigd door Julius van de Sande Bakhuyzen en Louis Apol, waarvan een gouache van een ijsbeer, die hij maakte op één van zijn reizen naar Spitsbergen te zien is. Apol voer graag mee met houtschepen richting de Noordelijk IJszee. Van de Haagse veeschilder Pieter Stortenbeker, die de leermeester is geweest van vele bekende kunstschilders zoals bijvoorbeeld Willem Maris, Jan Vrolijk en Louis Apol, hangt er een zeer sfeervol schilderij: een herder met zijn schaapskudde in de avondschemering, sprekend geschilderd in zachte warme tinten.
Een waar topstuk op deze tentoonstelling is een groot herfstgezicht met koeien, een typisch werk van A.M. Gorter, die een bekend stond als een groot bewonderaar was van de Larense Anton Mauve. Leuk om te weten is dat Gorter indertijd ook les heeft gegeven aan koningin Wilhelmina. Een ander opvallend meesterwerk is een prachtig Hollands wintergezicht van J.F. Hoppenbrouwers, één van de grote leerlingen van Andreas Schelfhout. De afgebeelde sprokkelaars met paard en wagen op het ijs doen de strenge winters van weleer herleven.
Van de Haarlemse Nicolaas Berchem (1620-1683) wordt er een typisch Italiaans landschap met vee en herders tentoongesteld.
Naast werk van klassieke schilders vindt u binnen dit thema ook divers werk van bekende Hedendaagse en Moderne kunstenaars als Hans Hogendoorn, Hans van Moerkerken, Wouter van Soest, Simon Balyon en Anton Heyboer.
De expositie `Van Koe tot Kip´ is tot medio december iedere zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur te bezichtigen in Galerie Wijdemeren aan het Zuidereinde 68a te ´s-Graveland.
Meer informatie vindt u op de website www.galeriewijdemeren.nl.
|