WIJDEMEERSE WEBKRANT
PvdA over Detailhandel
Wijdemeren, zo 21 oktober 2007

Kees Bosdijk (PvdA) neemt de uitdaging van Theo Reijn (CDA) aan en legt uit waarom de PvdA tegen de detailhandelsvisie stemde.

ingezonden bericht

Ik neem graag de uitdaging van Theo Reijn aan om hem, en anderen, uit te leggen waarom de PvdA-fractie jl. donderdag niet instemde met de vaststelling van de detailhandelsvisie.

Ik doe dat aan de hand van hetzelfde voorbeeld dat ik in de raadsvergadering gebruikte, de situatie in Nederhorst den Berg.

De nota vindt dat de gemeente moet ingrijpen bij het inrichten van standplaatsen voor de ambulante handel (lees: de rijdende bakker, visboer, bloemenvrouw, e.d.), vanwege de kans dat dit het functioneren van de lokale winkels ernstig kan aantasten. Over de consument die daardoor goedkoper kan inkopen en meer keuze heeft geen woord.

Ik bracht daar tegen in dat het de consument en de ondernemers (al dan niet rijdend) zijn die het aanbod en de prijs bepalen. Meer aanbod verlaagt de prijs. Dat mag je de consumenten niet onthouden, vinden wij.

Wethouder Lorjé en GroenLinks-raadslid Korver maakten het in mijn ogen bont door te stellen dat de consument alleen zijn korte termijnbelang dient door bij de ambulante handel te kopen, omdat daardoor de lokale winkels kapot gaan. Zij redeneerden dat de gemeente het lange terijnbelang van de consument moet behartigen. Met andere woorden: het is de gemeente die bepaalt wat het belang van de consument is. De PvdA-fractie vindt dat principieel onjuist. Het zijn de consument en de ondernemer zélf die samen bepalen wie waar welk produkt koopt/verkoopt, in dit geval in Nederhorst den Berg. Daar willen zij geen paternalistische gemeente tussen.

Het is vreemd dat er geen andere fractie op dit democratische idee is gekomen. Of misschien hebben ze het niet goed begrepen. Sommigen noemden ons idee liberaal, wijzelf vonden het nogal sociaal.

Gaat het nu om wereldschokkende verschillen van mening? Welnee, in de praktijk zal de gemeente heus wel terughoudend reageren ... en anders helpt de raad daar wel een handje bij. als er een concreet voorstel langskomt. Deze week was het voorstel om een door een extern bureau opgestelde nota vast te stellen als "het" beleid van de gemeente en dat ging de PvdA-fractie te ver.

Kees Bosdijk
fractievoorzitter PvdA Wijdemeren

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
12 gr.
windkr. 2