Tijdelijk raadsgriffier Joop Ditmarsch werd beëdigd. DBL kreeg inzage in omstreden stukken. Anonieme brieven worden niet behandeld.
Raadsgriffier
Joop Ditmarsch (links) wordt beëdigd door burgemeester Don Bijl.
Bij de aanvang van de raadsvergadering gisteren werd Joop Ditmarsch beëdigd. Hij is de tijdelijke vervanger van raadsgriffier Baerte de Brey, die onlangs het bedrijfsleven verkoos boven zijn functie in Wijdemeren. De raadsgriffier staat de raad bij met oranisatorische ondersteuning. Hij is ook de persoon bij wie u moet zijn als u wilt inspreken over een bepaald onderwerp.
Wet Openbaarheid van Bestuur
In september werd door de beide DB partijen een motie van wantrouwen ingediend tegen wethouder Wim Neef. De aanleiding was de bouw van de fietsbrug over het Hilversums Kanaal en de daarbijbehorende verplaatsing en nieuwbouw van een paardenstal in 's-Graveland. De wethouder zou volgens de beide partijen de raad onvoldoende geïnformeerd hebben. Daarop vroeg DBL stukken ter inzage over de besluitvorming rond de paardenstal. Het college weigerde inzage in een deel van de stukken. Met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) eiste DBL daarop alsnog inzage. Het college heeft de omstreden dokumenten inmiddels aan DBL ter inzage gegeven.
Over deze gang van zaken ontspon zich gisteren een debat, aangezwengeld door Gert Zagt (DBL). Een woordvoerder van de gemeente verklaarde in De Woonbode dat dit "een ongebruikelijke gang van zaken is tegenover de eigen gemeente" citeerde Zagt. Hij checkte of dat echt zo gezegd was. Dat bleek inderdaad het geval. Zagt was daar erg ongelukkig mee, maar gaf aan dat hij wel moest omdat hij geen medewerking kreeg.
René Voigt (DBW) sprak het vermoeden uit dat de informatie bewust was achtergehouden tot na de vorige raad. "Waarom kreeg Zagt eerst de informatie niet en toen wel?" Joep Frijdal (VVD) vond dat raadsleden alle informatie moeten krijgen waar zij om vragen. "Het beroep op de WOB had niet nodig moeten zijn."
Burgemeester Don Bijl gaf toe "dat het college de zaak niet handig had aangepakt". Hij pleitte ervoor om in dit soort gevallen te overleggen met de voorzitter van de raad.
Anonieme brief
Vier Breukeleveners en een Loosdrechter hebben een anonieme brief naar de gemeente gestuurd. Volgens Jaap van Waveren (DBL) zijn zij bang voor represailles als anderen er achter komen wie de opstellers van de brief zijn. Hij vroeg of de brief door het college behandeld zou worden. (Het onderwerp van de brief bleef onbesproken.) Burgemeester Don Bijl gaf aan dat de brief ontvangen is, maar dat anonieme briven nooit behandeld worden. Hij vindt het heel erg als burgers van Wijdemeren bang voor represailles zijn. In dit soort gevallen raadt hij burgers aan om direct contact met hem op te nemen om zo de anonimiteit eventueel te kunnen waarborgen.
|