WIJDEMEERSE WEBKRANT
Algemene Beschouwingen 1
Wijdemeren, di 6 november 2007

De Algemene Beschouwingen gingen vanavond over de ambitie van dit college, in de breedste zin van het woord, en wat dat mag kosten.

Het college van CDA, VVD, PvdA en GL stelt een OB verhoging van 7,5% voor. De coalitiepartijen willen dat beperken tot 4,5% door rente op de reserves over 2 miljoen euro in te zetten. DBL wil verder gaan, daarin gesteund door DBW.

Meer ambtenaren

Daarnaast was er discussie over de personele bezetting. Het college wil die uitbreiden op een aantal gebieden. Totaal is daarvoor drie ton per jaar nodig. De coalitiepartijen zijn het met die uitbreiding eens, zo bleek uit een debatje tussen Gert Zagt (DBL) en Joep Frijdal (VVD). Frijdal gaf na enige aarzeling zijn zegen aan de volledige door het college gewenste uitbreiding van de formatie. Hij brak daarmee met de historie van de VVD, die altijd streed voor vermindering van de formatie.

Voorspelbaar


Betske van Henten (CDA)

Joep Frijdal (VVD)

Kees Bosdijk (PvdA)

De Algemene Beschouwingen van drie partijen waren vrij voorspelbaar. CDA, VVD en PvdA waren tevreden over het collegebeleid en hielden een betoog met daarin de eigen ideologische accenten. DBW had het presenteren van bezuinigingsposten opgegeven. Dit omdat de voorstellen van die partij in het verleden voor kennisgeving waren aangenomen en terzijde geschoven. DBW kondigde vast aan tegen de begroting te zullen stemmen. GL hield een lang betoog dat er op neer kwam dat de gemeente diensten verleent en dat de burger moet betalen voor een goede gemeente, zonder op enig punt specifiek te worden.


Edwin Bult (GL)

René Voigt (DBW)

Gert Zagt (DBL)

Rode spion


Met een knipoog naar Wim van Oudheusden.

Met een knipoog naar trouwlokaties.

De bijdrage van DBL sprong eruit. Aan het document was zeer veel aandacht besteed. In het humorrijke boekwerkje stonden krantenknipsels uit het afgelopen jaar waarmee op een vriendelijke manier de draak werd gestoken met de coalitiepartijen. Wethouder Wim Lorjé werd als rode spion in het college geportretteerd. Indertijd, in de oppositie, een vurig bestrijder van een te groot ambtenarenkorps, nu vurig verdediger van een forse uitbreiding van de formatie. Grote en vooral kleine kwesties uit het afgelopen jaar werden in herinnering geroepen. Aan het eind stond het huiswerk van Gert Zagt, die de stofkam door de begroting haalde en nog wel wat bezuingingen vond.


"De Rode Spion" Wethouder Wim Lorjé kon erom lachen. De kleur van zijn pak stond hem niet zo aan..

Hilbrand Korver als beschermer van de bomen langs de Leeuwenlaan.

Redelijke consensus

In het algemeen was er redelijke consensus in de raad over de begroting. Morgen zal het college reageren op de inbreng van de partijen van vanavond. Waarna de partijen daarop reageren. Aan het eind van de middag worden moties en amendementen in stemming gebracht, hetgeen uiteindelijk leidt tot een stemming over de begroting. Veel vuurwerk is morgen niet te verwachten als de voortekenen niet bedriegen.

Documenten

De programmabegroting is te vinden op de website van de gemeente. De beschouwingen van CDA , PvdA en GL zijn daar ook te vinden.

bron
WWK
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
10 gr.
windkr. 5