WIJDEMEERSE WEBKRANT
Best.Plan Nieuw Loosdrecht
Nieuw Loosdrecht , vr 16 maart 2007

Op 22 maart wordt de volgende raadsvergadering gehouden. Op de agenda staat het bestemmingsplan Kern Nieuw Loosdrecht.

Het is een bestemmingsplan dat al wat stof heeft doen opwaaien. In het raadsvoorstel staat dat er in totaal vierendertig zienswijzen op het bestemmingsplan zijn ingediend. Dat het plan gevoelig ligt blijkt uit een aantal zaken die in het raadsvoorstel opvallen.

Staatscourant

Zo is het bestemmingsplan niet alleen op 16 oktober 2006 gepubliceerd in het Wijdemeren Journaal, maar ook in de Staatcourant. Dat laatste is niet gebruikelijk. Waarschijnlijk heeft de gemeente willen voorkomen dat iemand zich kon beroepen op het feit dat zijn Wijdemeren Journaal niet bezorgd was.

Insprekers op 14 februari jongstleden.

Vierendertig Bezwaren

Als reactie op het bestemmingsplan kwamen er vierendertig zienswijzen (vroeger heetten die bezwaren) binnen. Vier daarvan voldeden niet aan de eisen van de procedure en werden niet ontvankelijk verklaard. Veertien werden er ongegrond verklaard, ofwel de bezwaren van de indieners werden terzijde gelegd. Elf werden er gegrond verklaard. Deze leidden tot aanpassingen in het plan. De rest zat er tussenin. Gedeeltelijk gegrond, gedeeltelijk ongegrond, gedeeltelijk ontvankelijk, etc.

Besloten commissievergadering

Twee avonden gebruikte een delegatie van de commissie Ruimte en Economie om op 11 en 12 december de indieners van een zienswijze te horen. Op 14 februari heeft de commissie Ruimte en Economie het ontwerpbestemmingsplan behandeld. Tijdens die vergadering wensten enkele indieners het woord te voeren. Commissievoorzitter Michiel van Balen trachtte dat te voorkomen, maar werd door de voltallige commissie teruggefloten.

De commissievergadering op 14 februari bleek niet voldoende om tot een uitspraak over het plan te komen. Op 6 maart werd daarom de behandeling vervolgd achter geloten deuren. Kennelijk was die beslotenheid nodig. Niet duidelijk is daarom welke partijen welk standpunt innamen over het bestemmingsplan, hetgeen de gevoeligheid van het plan benadrukt. In die besloten vergadering heeft de commissie geoordeeld dat het bestemmingsplan op 22 maart naar de raad kan.

In de Raad

De behandeling in de raad kan een langdurige kwestie worden. Als de fracties besluiten om een oordeel te geven over de ingediende zienswijzen, dan kan dat. Voor iedere zienswijze, stuk voor stuk... De vraag is ook wat de raad met de burgerinspraak zal doen in dit geval.

Nadat de raad een besluit over het bestemmingsplan heeft genomen wordt het direct naar Gedeputeerde Staten gestuurd. Ook daar wordt het plan weer zes weken ter inzage gelegd en kunnen er weer bezwaren, die daar "bedenkingen" heten, worden ingebracht.

bron
WWK
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
12 gr.
windkr. 4