WIJDEMEERSE WEBKRANT
Toch Spannend
Wijdemeren, wo 7 maart 2007

Gisteren stond de TV in het teken van de verkiezingen van vandaag. Op TV NH konden wij de lijsttrekkers zien. Het lijkt echter om de Eerste Kamer te gaan.

(Redactioneel)

Tweede Zeesluis

Op TV NH deden de Noord-Hollandse lijsttrekkers gisteren hun best om de kiezer te overtuigen van hun standpunten over de toekomst van Noord-Holland. Veel goede bedoelingen over jeugdzorg, openbaar vervoer, ruimtelijke ordening en wegen. Ook over ver van ons Gooise bed problemen als een tweede zeesluis in IJmuiden en tal van zaken in de kop van Noord-Holland. Het was bovendien de eerste keer dat wij ze konden zien en ons op basis daarvan een oordeel vormen.

Gaat het licht uit?

In Nova en in Pauw en Witteman, later op de avond, bleek waar de verkiezingen dit keer echt over lijken te gaan. De samenstelling van de Eerste Kamer die op 29 mei door de kersverse statenleden gekozen wordt. Dat is wat echt lijkt te tellen. Houdt het nieuwe kabinet daar een meerderheid of niet. Premier Balkenende voorspelde onbestuurbaarheid van het land als de coalitie de meerderheid niet zou krijgen. (Zoals hij ook voorpelde dat het licht uit zou gaan na het Europese referendum als er een tegen zou komen.)

Dat zal nog wel meevallen verklaarde de gloednieuwe fractievoorzitter van de PvdA, Jacques Tichelaar, op TV in gesprek met Mark Rutte (VVD), Arie Slob (CU) en Jan marijnissen (SP).

Ook bij straatinterviewtjes in het Journaal kwam dat beeld naar voren. Men ging stemmen om het kabinet te steunen in de Eerste Kamer, of juist niet. En dat maakt vandaag toch spannend. Lijsttrekkers uit de eigen provincie kon niemand in het Journaal noemen, laat staan wat partijen op provinciaal niveau wel of niet willen. Tja...

Wijdemeerse Stemwijzer

In de Zijlijn schreven wij op 17 februari over de ondoorzichtigheid van deze verkiezingen. Wij eindigden die column met:

Als u ook op deze vraag het antwoord schuldig moet blijven, dan kan ik u alleen nog het volgende stemadvies geven.

  1. Neem een blinddoek mee.
  2. Doe die om in het stemhokje.
  3. Steek uw vinger schuin naar beneden uit tot u piep hoort.
  4. Doe de blinddoek af en druk op de rode knop bevestigen.
  5. U heeft gestemd.

Kennelijk had cartoonist Tom van de Gooi & Eemlander precies dezelfde gedachte. Op de voorpagina staat vandaag onderstaande cartoon. Met de blinddoek...

Wij wensen u vandaag veel wijsheid bij het uitbrengen van uw stem. Maar ga wel stemmen. Al is het met een figuurlijke blinddoek om en op uw gevoel.

Rik Jungmann

bron
WWK / G&E
cartoon
G&E / Tom
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
10 gr.
windkr. 2