WIJDEMEERSE WEBKRANT
Wijnberg in Kortenhoef
Kortenhoef, do 24 mei 2007

De tentoonstelling van Kunst aan de Dijk is in volle gang. In het Oude Kerkje aan de Kortenhoefsedijk kunt u schilderwerk van Wijnberg bewonderen.

(Dit bericht is een herinneringsbericht. Op 7 mei werd eerder een aankondiging geplaatst. red.)

persbericht

Stichting Kunst aan de Dijk

Hommage aan de schilderkunst: Nicolaas Wijnberg
Tentoonstelling Kunst aan de Dijk

Nicolaas Wijnberg staat centraal op de pinkstertentoonstelling 2007 van Kunst aan de Dijk. Deze tentoonstelling vindt plaats van 21 mei tot en met 2 juni in het Oude Kerkje te Kortenhoef. De onlangs overleden Wijnberg heeft de geschiedenis van de west-Europese schilderkunst op een karaktervolle eigen manier verwerkt in zijn schilderijen. Op de tentoonstelling zullen zo'n vijftig schilderijen te zien zijn.

Nicolaas Wijnberg (1918-2006), de zoon van een Amsterdamse steendrukker, begon in 1938 met schilderen. In de oorlog dook hij onder in kasteel Oost in Limburg met een aantal schildersvrienden, daarna in Laren. Na de oorlog maakte hij vanuit zijn woonplaats Amsterdam reizen naar Frankrijk en Italie. In 2000 kende het Fonds voor de Beeeldende Kunst hem de oeuvreprijs toe.

De realisten

Wijnberg was een figuratief schilder, die als reactie op de naoorlogse abstracte beweging, met een groep schilders in 1947 de realisten oprichtte. Zelf zei hij 'Ik schilder uit mijn hoofd met de natuur bij de hand'. Zijn motto was figuratie zonder illustratie. Hierdoor krijgen zijn werken een heel eigen realiteit. Hij trachtte kleur, ritme, lijn en vorm te laten samensmelten tot een herkenbare voorstelling.

Veelzijdig schilder

Kleur en expressie zijn belangrijk in het werk van Wijberg. Hij verwerkt symbolen en verwijzingen naar vele kunstenaars, zoals Cezanne, Courbet, Picasso, De Chirico en Breitner. Hij beoefende verschillende genres, waaronder het figuur, stilleven en landschap. Naast zijn schilderen en grafisch werk maakte Wijnberg theaterdecors, affiches en monumentale kunstwerken. Ook schreef hij een aantal kunstboeken en kookboeken. Maar voor alles was Wijnberg een schilder. De sporen van zijn liefde voor de schilderkunst en haar geschiedenis zijn in zijn hele oeuvre te vinden.

Tentoonstelling

De toegang tot de expositie kost € 5,-. Donateurs betalen € 4,-. Onder zestien jaar is de toegang gratis.
KadD verzorgt ook groepsrondleidingen op dinsdag- en donderdagavond van 19.00 tot 20.00 uur. Deze kunnen gereserveerd worden via kunstaandedijk@planet.nl of op tel.nr. 06 30946840.

De expositie is dagelijks open van 10.00 tot 17.00 uur van 21 mei tot en met 2 juni, met uitzondering van Eerste Pinksterdag (27 mei). Hij wordt gehouden in het Oude Kerkje, Kortenhoefsedijk 168 in Kortenhoef.

 

bron
persbericht
foto
KadD
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
25 gr.
windkr. 2