WIJDEMEERSE WEBKRANT
Meerderheid voor Randweg
Wijdemeren, vr 1 juni 2007

Vanacht om 0.00 uur sloot de poll over de randweg op de WWK. Ruwweg tweederde van de stemmen is voor de aanleg van een randweg.

 
stemmen
procent
voor
579
60.7%
tegen
362
37.9%
neutraal
13
1.4%
Totaal:
954
100.0%

Nog nooit werd er zo massaal gestemd op een poll in de WWK. 954 stemmen werden er uitgebracht. 579 (60,7%) stemmen waren voor de aanleg van een randweg om de 's-Graveland wegen te ontlasten. 362 (37,9%) stemmen waren tegen, voornamelijk om de natuur te sparen. 13 (1,4%) stemmen vonden beide opties helemaal niets of juist wel een goede oplossing, zij hadden geen mening.

Het was de afgelopen maand opvallend hoe stabiel de stemverhoudingen bleven. Vanf het begin lag de stemverhouding tussen de 70-30 en 60-40.

Piekjes en Reacties

Af en toe traden er piekjes op in het aantal voor- of tegenstemmen, hetgeen direct de achterdocht van de voorstanders van de randweg opwekte en leidde tot ongenuanceerde reacties, die overigens later genuanceerd werden. De tegenstanders van de weg hielden zich wat dat betreft rustiger.

Boze tongen beweren dat er door sommige mensen meer keren gestemd is, door steeds opnieuw in te bellen, of door vanaf verschillende pc's op verschillende lokaties op nieuw te stemmen. Wij kunnen dat noch bevestigen, noch ontkennen. Wij weten dat niet. Gezien het relatief stabiele verloop van de poll en het grote aantal stemmen lijkt ons de invloed van die eventuele "valsstemmers" echter beperkt. Maar..., dat kunnen wij niet bewijzen.

Update 4-6-2007, 11.00 uur: Hieronder stond dat de pol een a-selecte steekproef is. Martin Vuyk merkte terecht op dat de steekproef select is, omdat alleen betrokkenen stemden. Vandaar dat de tekst aangepast is.

Select

Een poll is per definitie een selecte steekproef. Alleen mensen die betrokken zijn bij het onderwerp zullen hun stem uitbrengen. Het gevolg is (waarschijnlijk) dat er gestemd is door aanwonenden van Noorder- en Zuidereinde en door natuurliefhebbers en aanwonenden van de Herenweg in Ankeveen. Andere delen van Wijdemeren hebben geen lasten en geen lusten van de aanleg van een randweg en zullen minder geneigd zijn om hun stem uit te brengen.

Het debat gaat door

Het is jammer dat www.doedom.com tegenstanders van de randweg de toegang ontzegde, met als gevolg dat er een tegenwebsite (www.weesverstandig.nl) nodig was om de tegengeluiden een kans te geven. Het ware beter geweest als er één forum was geweest waar voor- en tegenstanders met elkaar konden discussiëren onder leiding van een onafhankelijk moderator. Als u de komende tijd op de hoogte wilt blijven van de ontwikkeling van het debat, dan moet u beide websites bezoeken.

De gemeenteraad heeft besloten om in het najaar over de eventuele wenselijkheid van een randweg te spreken. Andere instanties, zoals de provincie, Natuurmonumenten, grondeigenaren en ondernemers hebben zich (nog) niet uitgesproken over de wenselijkheid van de aanleg van een randweg, terwijl deze een cruciale rol in de eventuele haalbaarheid spelen. Als er al een randweg komt, dan is er nog een zeer lange weg te gaan.

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
20 gr.
windkr. 3