De Leeuwenlaan in 's-Graveland wordt grotendeels eigendom van Natuurmonumenten. Ook Land en Bosch wordt door NatMon gekocht.
In november vorig jaar kocht Natuurmonumenten het kapitale buitenhuis Jagtlust, gelegen net voor de bocht aan de rechterkant van de Leeuwenlaan. Aan de linkerkant van de Leeuwenlaan staat het buiten Hilverbeek, dat al heel lang eigendom van Natuurmonumenten is. Vandaag schrijft Simone Stevens in de G&E dat Natuurmonumenten ook het buiten Land en Bosch, tegenover Hilverbeek gekocht heeft.
Land en Bosch is eigendom van De Christengemeenschap. Het buiten wordt al enkele jaren alleen bewoond door een beheerder, nadat De Christengemeenschap er op 31 maart 2003 uit trok. Verder wordt het niet gebruikt. De Christengemeenschap boodt het pand aan voor een vraagprijs van € 5,5 miljoen. Door tussenkomst van een makelaar kwam Natuurmonumenten in beeld, die het pand kocht voor circa € 5 miljoen door het ondertekenen van een voorlopig koopcontract.
De Christengemeenschap was al enige jaren op zoek naar een mogelijkheid om een passende functie te geven, bij voorkeur in de zorgsector. Makelaar Meinsma stelt dat er gedacht wordt aan het openen van een zorghotel, vergelijkbaar met Zonnestraal in Hilversum. Volgens hem is er al belangstelling voor een dergelijk project getoond door woningcorporaties en zorgverzekeraars. Een dergelijke ontwikkeling moet uiteraard eerst nog aan het bestemmingsplan getoetst worden De bestaande (bij)gebouwen worden in stand gehouden.
Theekoepel Langs de Leeuwenlaan op het terrein dat bij Land en Bosch hoort staat een theekoepel die eigendom van de gemeente is. Rond die theekoepel ontstond in het verleden af en toe wat politiek gedoe. De dichte luiken moesten open. De luiken gingen ook open. Wethouder Co de Kloet wilde de theekoepel bij opbod verkopen.
Update 23-7-2007, 13.00 uur: Frank Ratelband, het hoofd communicatie van de gemeente Wijdemeren, was zo vriendelijk om onderstaande correctie te sturen:
"In tegenstelling tot wat er staat in het bericht over de verkoop van 'Land en Bosch', is de gemeente Wijdemeren niet de eigenaar van het theekoepeltje. De gemeente verkocht het koepeltje op 16 februari 2004 aan de De Christengemeenschap."
Het buiten dateert van het begin van de vorige eeuw. Vanaf 1948 was het in gebruik bij De Christengemeenschap. |