persbericht
Orgeltocht doet Loosdrecht aan
De tweede uit de serie van zes orgeltochten in heel Noord-Holland deze zomer voert op zaterdag 21 juli langs kerken in Nieuw- en Oud Loosdrecht en Nederhorst den Berg. Organiste Christine Kamp bespeelt de historische orgels in deze kerken met een demonstratie van de registers en een concert. Aan deze tocht is door eenieder met eigen vervoer deel te nemen want vooraf opgeven is niet nodig.
De tocht begint om half elf in de Hervormde Sypekerk aan de Nieuw Loosdrechtsedijk 171 in Nieuw- Loosdrecht. Deze kerk in het toenmalige Ter Sype wordt al rond het jaar 1400 als kapel genoemd. De kapel is tot pseudobasiliek vergroot en behalve veranderingen zoals de aanbouw van een consistoriekamer, lijkt de huidige kerk nog veel op die uit de 15 e eeuw. De doopvont dateert uit 1400 en de rouwborden zijn van 1725. Het orgel heeft orgelbouwer Leeflang in 1963 gebouwd waarbij hij gebruik maakte van de het front, de frontpijpen en de vleugelstukken van het vorige orgel uit 1864 van de Friese orgelbouwers Bakker en Timmenga. Het orgel heeft 12 registers, een tremulant en een in 1995 aangebrachte cymbelster met regelbare snelheid. Christine Kamp, de vaste organiste van het Bätz-orgel in de Grote Kerk van Weesp, laat de muzikale mogelijkheden van het instrument horen en geeft vervolgens een concert.
Om 12 uur is er een bezoek aan de Hervormde Kerk in Oud Loosdrecht. Het aanvankelijke kerkgebouw dat al uit 1330 dateerde, is na bouwvalligheid vervangen door een nieuwe kerk op dezelfde plaats. In 1966 werd het interieur gerestaureerd, kwamen er nieuwe kerkbanken en een indrukwekkende zeskantige preekstoel, overgenomen uit een in onbruik geraakte kerk in Nijbeets. Orgelbouwers Flaes en Brünjes vervaardigden het orgel in 1867 voor de Hervormde Kerk van Barsingerhorn dat in 1969 in deze kerk werd geplaatst waarbij een aantal registers zijn vervangen. Op het instrument laat Christine Kamp een demonstratie van registers horen en ook een concert.
Na de lunch in een etablissement naar keuze van de deelnemers wordt de tocht om 14.30 uur afgesloten in de R.K. Maria Hemelvaartkerk in Nederhorst den Berg. Architect Bijvoets ontwierp de kerk die in 1890 het vorige kerkgebouw verving. Een groot aantal gebrandschilderde ramen in het interieur verbeelden het leven van Maria. Het hoofdaltaar werd door J. Matthijs in natuursteen en marmer vervaardigd en J.Dunselman schilderde 14 kruiswegstaties. Het orgel werd door de Utrechtse orgelbouwer Maarschalkerweerd gebouwd in 1906. Het meest bekende orgel van hem bevindt zich in het Amsterdamse Concertgebouw. De fa. Elbertse uit Soest maakte het instrument in 1981 electro-pneumatisch en daarbij werd de speeltafel naar beneden, in de kerk, verplaatst. Op dit instrument volgt na het beluisteren van de registers het slotconcert.
De drie kerken in deze tocht liggen op fietsafstand van elkaar; de deelname is € 8,- p.p., inclusief programmaboekje, excl. lunchkosten. |