WIJDEMEERSE WEBKRANT
Herindeling wordt Duur
Wijdemeren, ma 8 januari 2007

Als het aan de provincie Utrecht ligt, dan komen er in de regio enkele supergemeenten. Na de fusies komt er weer minder geld van het rijk.

Bij een herindeling met Loenen, Breukelen en Wijdemeren zal de uitkering uit het gemeentefonds zes ton dalen. Dat blijkt uit de stukken de de provicie Utrecht heeft gepubliceerd. Wijdemeren heeft ervaring met dit soort dalingen. Zij zijn de oorzaak van de heftige discussies over de OZB van de afgelopen tijd.

De provincie Utrecht heeft een aparte website geopend met alle documenten en kaarten over de door die provincie voorgestane herindelingen in het Vecht- en Plassengebied. Hij is te vinden op www.vechtenplassen.nl.

Op die site staan alle documenten die met de herindelingsprocedure te maken hebben. (Al werkt hij niet echt lekker. Zo ontbreken de kaartjes van de herindelingen bijvoorbeeld en is hij nogal traag.) De pagina met de stukken en de kaartjes vindt u hier. Ook de brief van Wijdemeren aan Utrecht is er te vinden.

Citaten uit de Strategische Analyse van de provincie Utrecht:

In enkele gemeenten hanteert de gemeenteraad als uitgangspunt dat een gemeentelijke herindeling geen negatieve financiële gevolgen mag hebben voor de gemeente en/of haar inwoners. Op voorhand kan niet uitgesloten worden dat een gemeentelijke herindeling negatieve gevolgen heeft voor de financiële positie van een gemeente, op korte of langere termijn. Dat geldt voor iedere herindeling, ongeacht de financiële uitgangspositie van een gemeente. Een gemeentelijke herindeling is echter niet gericht op het verbeteren van de financiële positie van de betrokken gemeenten, maar om de bestuurskracht van de gemeenten te versterken.

De algemene uitkering van de gemeenten Loenen, Breukelen en
Wijdemeren bedraagt nu €25.595.000, na herindeling €24.991.000. Dit is een daling van 2,4%. De uitkering herindeling voor dit cluster bedraagt €5.781.000.

Het hele document vindt u hier.

Noord-Holland is tegen

Overigens steunt de provincie Noord-Holland Wijdemeren in haar verzet tegen de deelname van Wijdemeren in een Utrechtse herindelingsronde.

De RSS feed wijzigt. Lees meer.

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief