WIJDEMEERSE WEBKRANT
DBL op reis naar Kortenhoef
Kortenhoef, di 28 augustus 2007

De winnende DBL gondel gaat op reis. Na een dagje varen zal hij in Kortenhoef op 1 september de gondelvaart daar komen opluisteren.

ingezonden bericht

Geachte redactie,

Zowel Loosdrecht als Kortenhoef koesteren een jarenlange traditie van een gondelvaart in de nazomer. Loosdrecht altijd in augustus en op de wijde Loosdrechtse Plassen en Kortenhoef op de eerste zaterdag in september op de meer intieme, smalle vaarten in Oud-Kortenhoef, bij het Hilversums kanaal.


Een Kortenhoefse praam. Daar passen de DBL "Vier Linden" niet op.

Dit jaar zal voor het eerst een brug geslagen worden tussen deze 'klassiekers'. Wat is het geval? Dorpsbelangen Loosdrecht (DBL) had ongelooflijk veel tijd en energie gestoken in het optuigen van een zeer aansprekende 'gondel' om haar boodschap voor het college van Wijdemeren aan het volk te tonen tijdens de Loosdrechtse Gondelvaart op 18 augustus jl., met als resultaat een fraaie eerste plaats in hun categorie.

Juist omdat daar zoveel energie in was gestoken, borrelde het idee op om ook deel te nemen aan de Kortenhoefse Gondelvaart op 1 september. Omdat in Kortenhoef met echte ouderwetse pramen wordt gevaren, werd eerst onderzocht of een aangepaste boodschap deelname met een praam mogelijk kon maken. Maar om uiteenlopende redenen lukte dat niet.

Toch liet de gedachte in het bijzonder Gert Zagt (raadslid DBL) niet los, want ook de polariserende discussies over het Wijdemeren 'aan de andere kant van de Vreelandseweg' zaten hem dwars. Toch een unieke gelegenheid om een brug te slaan. Dus werd er, in goed overleg met de organisatie van de Gondelvaart van Kortenhoef, een passende oplossing gevonden.

De boot van DBL behoort straks nl. niet officieel tot de deelnemers, maar wel officieus: er wordt met de prijswinnende Loosdrechtse gondel afgemeerd op het kanaal, naast de ingang van het Dode Eind, waar de andere gondels komen te liggen.

Het bijzondere zit hem verder vooral in de tocht die afgelegd moet worden om op de plaats van bestemming te komen. Waar de lokale gondels van achter de Kortenhoefsedijk in no time bij het Dode Eind arriveren, zal het DBL-gevaarte bijna 'een rondje Loosdrecht' moeten afleggen. Vertrek 's morgens om circa 10.00 uur en dan via de Loosdrechtse Plassen, de Mijndense sluis en de sluis 't Hemeltje bij Nederhorst den Berg het Hilversums kanaal af tot aan Kortenhoef. Eigenlijk een soort expeditie. En dan hebben we de terugreis nog niet genoemd...

In ieder geval een mijlpaal in de historie van de (inmiddels 23e) Gondelvaart van Kortenhoef.

Douwe van Essen
De Kortenhoefse Gondelvaart

bron
ing. bericht
foto
Douwe v. Essen
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
20 gr.
windkr. 2