WIJDEMEERSE WEBKRANT
Met AOW in de JOP
Kortenhoef, vr 27 april 2007

Putter heeft ruime ervaring met de weerstand die in een buurt kan ontstaan tegen de plaatsing van een Jongeren Ontmoetingsplek (JOP).

Een JOP aan de Parklaan? In oktober 2000 was Putter wethouder in 's-Graveland en onder andere verantwoordelijk voor jeugdzaken. Zonder overleg met de buurt dropte hij het idee om aan de Bernard van Beeklaan een JOP te plaatsen. De buurt zag er niets in en de raad ook niet. Burgemeester Wim Kozijn steunde zijn wethouder in de commissie met het dreigement dat de politie niet langer zou optreden als de JOP er niet kwam. Het mocht allemaal niet baten. De JOP kwam er niet.

ingezonden bericht

JOP

Als je de mensen tegen je in het harnas wil jagen moet je over een JOP beginnen, een Jongeren Ontmoetings Plek. De naam klinkt braaf, je zou in eerste instantie denken dat het gaat om een plaats waar de E.O. uit de bijbel wil vertellen, maar zo is het niet. Hangjongeren, de hemel mag weten wie die term heeft verzonnen, hangen al dan niet gemotoriseerd groepsgewijze rond en doen niks of, als je omwonenden mag geloven, van alles.

Hangjongeren zijn van alle tijden, maar ze heten pas zo toen ze met irritant gedrag de aandacht op zich gingen vestigen. Jongerenwerkers aanvaardden het probleem in dank, schreven rapporten, eisten maatregelen en een maatschappelijk dilemma was geboren.

Ineens konden we niet meer gewoon de straat op, over een brugleuning hangen, bij elkaar in de tuin zitten, nee, de nieuwe behoefte heette JOP en er moesten plekken worden aangewezen waar de hangjeugd kon hangen.

Maar waar? Tot schrik van de bestuurders, plotselinge JOP liefhebbers, bleken de mensen in de buurt of in de straat helemaal niet zo gecharmeerd te zijn van het door de politiek omarmde fenomeen. Ik herinner me nog een bijeenkomst met de bewoners van de Bernard van Beeklaan waar een bomvolle zaal met een woedende en tierende menigte het gemeentebestuur rijp achtte voor het gekkenhuis. Een herhaling deed zich recent voor toen ineens de Parklaan in beeld kwam. Ook hier een volle zaal, waar ergernis en onbegrip gloedvol onder woorden werden gebracht en ter plekke werd besloten het voorstel af te blazen.

Overlast. Dat is het kardinale punt. Rondscheuren op brommers, vervuiling, blowen, drinken, onbeschoft gedrag, het passeerde allemaal de revue en als je eerlijk bent, valt daar weinig op af te dingen. En het is op zijn minst vreemd, dat de samenleving zulk gedrag tolereert. Bestaat het begrip opvoeding nog? Leren, dat je je moet gedragen zonder je medemensen lastig te vallen. Zijn er nog ouders die corrigerend kunnen optreden. Is er nog politie die bescherming kan bieden? Speelt de school nog een rol. En wat is er mis met centra als de SmoeS.

In Wie Wat Waar wordt een hangjongere opgevoerd, die zegt dat de overlast best meevalt.

Het is maar hoe je het bekijkt, van enige overdrijving van de "andere" kant zal zeker zo nu en dan sprake zijn.

Deze hangjongere is overigens 21 jaar! Nog even en je kan tot je AOW de ingegraven zeecontainer in.

Putter.

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
stralend
25 gr.
windkr. 3