WIJDEMEERSE WEBKRANT
Putter over de SP en DB
Wijdemeren, wo 4 april 2007

Putter laat zijn licht schijnen over de boycot van de SP in alle twaalf provinciën. En hij trekt een vergelijking met de DB's in Wijdemeren.

ingezonden bericht

Boycot

De Socialistische Partij, hierna te noemen de SP, heeft de wind in de zeilen. Er gaat geen verkiezing voorbij of deze tomaatrode beweging behaalt de ene overwinning na de andere.

De laatste voorlopig bij de verkiezing van de leden van Provinciale Staten en in alle provincies bleek de SP zijn aanhang opvallend te hebben vergroot. En toen kwam de teleurstelling. Bij het vormen van de provinciale regering, de Gedeputeerde Staten, viel de SP met de wind in de zeilen dus, buiten de boot. Niet in een paar provincies, nee in alle provincies, zelfs in Limburg en Brabant, waar de SP sterker dan waar ook tevoorschijn kwam. Hoe kan dat nou? Moet bij de vorming van het bestuur de verkiezingsuitslag dan geen rol spelen? Waarom stemmen we dan eigenlijk nog. Voor zo'n grote overwinning zou de bestuurlijke macht toch open moeten staan.

Maar nee, het zittende machtsblok, meestal CDA, VVD, en PvdA, heeft de deur op slot gedaan. De nieuwkomer buitengesloten. In het hele land een cordon sanitaire ingesteld.

Geen vernieuwing, geen SP, geen verstoring van het vriendenclubje, dat de touwtjes in handen heeft en wil houden.

Onwillekeurig moest ik denken aan de Dorpsbelangenpartijen in Wijdemeren, die gezamenlijk bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen de meeste stemmen verzamelden.

Dorpsbelangen in zijn geheel werd de grootste, en vervolgens aan de kant geschoven, niet eens uitgenodigd voor coalitiebesprekingen. Ook in Wijdemeren dus het samenhokken van de gevestigde orde, zielsblij het non-conformisme geëlimineerd te hebben. Ook toen werd de uitslag van de verkiezingen nonchalant en arrogant ter zijde geschoven.

Ik ken een tegenargument. Dorpsbelangen was immers een samenstel van twee partijen en dus gaat bovengenoemde redenering niet op. Onzin. De Dorpsbelangenbasis is in beide partijen hetzelfde. En ik geef toe dat het zo langzamerhand hoog tijd wordt, dat die twee partijen eens een keer met elkaar gaan praten om tot één gezamenlijke club te komen. In ieder geval zou in de gemeenteraad een veel betere samenwerking of misschien wel een samensmelting tot stand moeten komen. Hier en daar zal iets weggeslikt moeten worden. Dat moet dan maar. Dan zou in de toekomst één Dorpsbelangen Wijdemeren het conservatieve bolwerk van de drie landelijke clubs kunnen doorbreken.

Een vooruitzicht dat mij zéér aanstaat.

Putter

Van de redactie:

Analyse

Putter heeft gelijk dat hij zich verbaast over het resultaat van de PS verkiezingen. De gevestigde partijen lijken de kiezersrevolte van 2002 al weer lang vergeten te zijn. De LPF, die de rust in Den Haag maar verstoorde, is verdwenen. En dus gaat men in Den Haag en in de provincie verder met business as usual. Verkiezingen of geen verkiezingen. De winnaars buiten boord houden en de verliezers binnen halen om "onder ons" verder te kunnen.

In maart had de VVD geluk dat Wilders niet mee deed. De PvdA verloor enorm aan de SP. En dat proces gaat door. In Nova was gisteren te zien dat de aanhang van de SP onder FNV leden inmiddels groter is dan die van de PvdA. Een breuk in de rode familie. De SP laat geen mogelijkheid onbenut om het de PvdA lastig te maken. Vandaag was nog een diep zuchtende PvdA woordvoerder te zien, die in de Tweede Kamer het regeringsstandpunt over een onderzoek naar de oorlog in Irak moest verdedigen. En dat terwijl de PvdA sterk voor zo'n onderzoek was. Dat is een vorm van prijsschieten door de SP op de PvdA die een grote kans maakt om succesvol te zijn. Ook Wilders is niet vies van prijsschieten op alle andere partijen. Ook zijn PVV groeit in de peilingen.

Dat kan een tijdje goed gaan, maar er komt een monent dat de kiezersrevolte weer toe slaat als stembusuitslagen niet gehonoreerd worden met bestuurlijke verantwoordelijkheid.

In een kegelclub werkt het zo. Als iemand veel kritiek heeft op het bestuur, dan is er maar één goede oplossing. Nodig hem uit om in het bestuur plaats te nemen. Zijn kritiek verstomt en zijn aanhang neemt af, omdat hij toch niet volmaakt blijkt te zijn.

In kabinetten, gedeputeerde staten en colleges werkt dat au fond niet anders.

Redactie WWK

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
10 gr.
windkr. 5