Rik Jungmann

---

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Even Statenlid

Kortenhoef, 26 september 2006

Bij thuiskomst van vakantie vond uw redacteur een briefje van de provincie op de deurmat. "Met ingang van 14 september bent u benoemd tot Statenlid."

Wijdemeren had afgelopen twee weken heel even twee Statenleden en een gedeputeerde in Haarlem. Dat zit zo. Rik Jungmann uit Kortenhoef stond op nummer zeven op de lijst voor D66 bij de verkiezingen van 11 maart 2003 voor Provinciale Staten. Hij werd eerste opvolger voor een zetel. En bleef dat. Tot nu.

Al in het najaar van 2003 bedankte hij voor het lidmaatschap van D66. (Dittrich eerst: "Aan een kabinet Balkenende zal D66 als sociaal-liberale partij nooit deelnemen." Een week later: "D66 neemt van ganser harte deel aan dit kabinet waarin het veel van de eigen punten kan realiseren." Hoe het verder is verlopen met de "succesvolle" deelname van D66 aan de landelijke coalitie hoeft verder niet uit de doeken te worden gedaan. "Als er ook maar één Nederlandse militair naar Uruzgan wordt gezonden, dan stapt D66 uit het kabinet.")

Nu is de provincie het land niet, maar als je als lid van een landelijke partij in een vertegenwoordigende functie zit, dan moet je het toch wel minimaal voor pakweg 80% eens zijn met de koers van die partij. Dat was niet meer het geval.

Tevens stuurde hij toen een brief aan CdK Borghouts waarin hij aangaf geen gebruik te zullen maken van een eventuele benoeming als Statenlid als logisch gevolg van het hierboven beschreven besluit.

Uit de gedachten

Inmiddels was het hele Statenlidmaatschap uit de gedachten, het geheugen en uit het systeem verdwenen. Tot nu....

Het blijkt dat de brief aan de CdK niet voldoende was om dat zicht op een Statenzetel te beëindigen. Er lag nu een brief van het Centraal Stembureau van Noord-Holland. "" U bent per 14 september tot Statenlid benoemd." Even verderop: Ïk heb begrepen dat u de benoemeing niet aanvaardt." Of dat laatste nog even bevestigd kon worden per fax.

Twijfel

Het voorbeeld van Wilders, Nawijn, Van Asch, Lazrak en al die andere "zetelkapers" doet je even twijfelen. De groep Jungmann in de Staten. Wel verleidelijk, in ieder geval heel aardig om met de gedachte te spelen. "Wijdemeren Vooruit" in de provincie. Meestemmen over het verdiepingenplan en een herindeling... Of je aansluiten bij een andere partij. En welke dan?

Nou nee. Toch maar niet. Het is gewoon niet netjes om die zetel van D66 te kapen. Bovendien hindert het alleen maar bij het onafhankelijke standpunt dat in de WWK verkondigd moet worden. En over een paar maanden zijn er alweer verkiezingen voor de provincie. Laat maar... Partijloos, dat bevaltal jaren prima.

Dus ging de fax net de deur uit. Dat Statenlidmaatschap was van korte duur.


De wekelijkse nieuwsbrief Zwaar bewolkt Windstil 18º Naar volgende bericht