WIJDEMEERSE WEBKRANT
Groente en fruit uit Ankeveen
Ankeveen, 12 november 2006

Bruisend Ankeveen zet Ardie en René Ketelaar in het zonnetje. Zij verkopen groente en fruit op de Ankeveense weekmarkt.

Nieuw emailadres WWK: webkrant@wijdemeren.com!

ingezonden bericht

Op de markt in Ankeveen
Zomers meer fruit dan groente

De groente en het fruit op de markt komen van René Ketelaar uit Baarn. Samen met zijn vrouw Ardie en de altijd vrolijke rechterhand Mohammed staan ze in Ankeveen en ook op de markten in Hilversum, Bussum en Laren.


Mohammed

Al hun producten komen van de veiling uit Grubbenvorst, een kleine plaats in de buurt van Venlo waar een van de grootste veilingen van Nederland zit. Twee keer per week rijden ze naar het zuiden om er vers in te kopen. Hun aanbod is breed en ziet er aantrekkelijk uit. Er wordt naast het bekende assortiment veel seizoensgebonden producten op de markt aangeboden.

Ankeveners hebben een moestuin

Op de vraag wat er specifiek is aan het Ankeveense koopgedrag zegt mevrouw Ketelaar dat het in de zomer goed te merken is dat veel Ankeveners een eigen moestuin hebben. 'Dan verkopen we echt weinig sperciebonen en andere groente hier', zegt ze. Wat haar verder opvalt is dat er veel minder verse kruiden gekocht worden dan in de andere plaatsen waar ze staan. Kruiden als koriander, basilicum, kervel, munt, oregano, verse tijm, rozemarijn, het zijn de gezonde smaakmakers in de keuken en kunnen door hun robuustheid eenvoudige gerechten totaal veranderen. Geniet van de malsheid van basilicum in salades of bij dichtgeschroeide tonijn.

Bij winterse bouillons en smakelijke gebraden lamsvlees past de geurige rozemarijn of verander een maal met een royale hand peterselie. Vers en simpel! 'Jammer', zegt ze, 'maar we raken ze hier nauwelijks kwijt en dat geldt eigenlijk ook voor andere bijzondere dingen zoals al onze soorten paddestoelen, pastinaak, venkel, mierikswortel en de zoete aardappel bijvoorbeeld. Het komt misschien doordat de mensen niet goed weten wat ze ermee moeten. Dat is jammer want werken met verse groente en kruiden hoeft echt niet moeilijk te zijn', besluit ze. We vroegen haar om een eenvoudig en snel te maken recept met geroosterde groente; erg makkelijk en vooral erg lekker!

Gebakken groente met kruiden (lekker met vis, vlees of gevogelte)

  • 2 pastinaak in vieren
  • 4 wortelen gehalveerd
  • 2 venkelknollen in vieren
  • 2 rode uien in vieren
  • zout en peper
  • 25 gr boter + 2eetlepels olijfolie
  • 30 gr. verse broodkruimels
  • 25 gr. parmezaanse kaas
  • 1 eetlepel verse tijm + 1 eetlepel verse rozemarijn
  • Groente ca. 2 minuten koken, laten uitlekken
  • Boter en olie in braadslede groente 20 min bakken
  • Broodkruim, kaas, tijm, rozemarijn, zout, peper mengen over groente strooien en nog 10 min. bakken in oven.

Bruisend Ankeveen

home
verder
terug
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bron
Br. A.veen
foto
---
auteur
Rik Jungmann