Rik Jungmann

Douwe van Essen

Ingezonden Brief
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Boeten gaan naar het Rijk

Wijdemeren, 28 maart 2006

Burgemeester Don Bijl legt in een ingezonden brief uit dat verkeersboeten de gemeente geen cent opleveren.


Burgemeester Don Bijl: Opbrengst boeten voor het Rijk.

Ingezonden Bericht

Geachte redactie,

Vaak merk ik, dat onze inwoners de gedachte hebben, dat de opbrengst van verkeersboetes in de gemeentekas vloeit. Dus stelt men, dat de gemeente geld laat liggen als er niet wordt bekeurd. Toch berust deze gedachte op een misverstand. Al het geld gaat naar de rijksoverheid; de gemeente ziet daar niets van terug.

Wel wordt er nu op landelijk niveau gewerkt aan het invoeren van bestuurlijke boetes. De gemeente krijgt dan onder bepaalde voorwaarden de mogelijkheid boetes te heffen voor kleine ergernissen. De opbrengst wordt dan wel voor de gemeente. Tot die ergernissen behoren geen verkeersovertredingen. Overigens zijn de kosten voor het invoeren zo hoog, dat het nieuwe systeem meer geld kost dan het oplevert.

Verder is het niet zo, dat de gemeente verkeerscontroles door de politie kan opleggen. Daarvoor gelden landelijke afspraken, waar de Officier van Justitie bij betrokken is. Wel vind er overleg met de burgemeester plaats over de aanpak van verkeersovertredingen.

Op sommige plaatsen wordt er in onze gemeente veelvuldig gecontroleerd. Dat zijn voornamelijk plekken waar veel vekeersovertredingen plaatsvinden of waar er een grotere kans is op een ongeluk. Meerdere malen krijg ik de vraag of het niet wat minder (!) kan.
Het is nauwelijks mogelijk iedereen tevreden te stellen.

Voor mij staat in ieder geval verkeersveiligheid voorop.

Met vriendelijke groet,

mr. Don Bijl
Burgemeester


De wekelijkse nieuwsbrief Zwaar bewolkt Half bewolkt Harde wind 15º Naar volgende bericht