Rik Jungmann |
Douwe van Essen |
Gooi- en Eemlander |
Krook: zetel naar Van Hattem
Loosdrecht, 9 maart 2006 Lijstduwer Ab Krook van DBL gaat niet de raad in voor DBL. Zijn plek wordt ingenomen door Miep van Hattem, die door hem gepasseerd werd. Lijstduwer. Volgens de Dikke Van Dale: "iemand die als stemmentrekker op een kieslijst wordt geplaatst en wiens kandidatuur niet bedoeld is om verkozen te worden." Het lot van de lijstduwer kan zijn dat zijn naamsbekendheid te veel stemmen trekt, waardoor hij toch in de raad gekozen wordt. Dat gebeurde ooit André Hazes in Ronde Venen. Dat gebeurde nu Ab Krook, de topsport-coordinator van de KNSB, die de afgelopen weken dagelijks vanuit Turijn te zien was tijdens de Olympische Spelen.
Ab Krook was lijstduwer van DBL. Zijn naam stond op de negende plaats van de lijst van DBL. Bij de verkiezingen kreeg hij 212 stemmen. 62 op het Gemeentehuis, 55 in de Emtinckhof, 34 in de Oude Pastorie en 46 in de Catamaran. In de niet-Loosdrechtse stembureau's kreeg hij gemiddeld 3 stemmen. Miep van Hattem, die op plaats drie stond, kreeg er in totaal 98. Het gevolg was dat Ab Krook Miep van Hattem voorbijstreefde en tot zijn verbazing de derde raadszetel kreeg toegewezen.
In een groot artikel op de voorpagina van de G&E legt Krook aan Simone Stevens uit dat hij niet de raad in gaat. Hij is weliswaar net gestopt met zijn activiteiten voor de KNSB, maar heeft het nog te druk met andere werkzaamheden om de raad in te kunnen. Kiezersbedrog? Krook denkt dat iedereen wist dat hij wel op de lijst stond als stemmentrekker en lijstduwer, maar niet als serieuze kandidaat voor een zetel in de raad. Hij vindt dan ook dat hij geen kiezersbedrog pleegt door niet de raad in te gaan. "Ik ben geen lokkertje dat vervolgens zegt: 'Ik doe het lekker niet.'" Jap van Waveren, de lijsttrekker van DBL, zegt in de G&E dat er alleen over kiezersbedrog wordt gesproken, omdat Krook een bekende figuur is. "Als een onbekend iemand met voorkeursstemmen in de raad komt en van zijn zetel afziet, dan hoor je niemand."
|