Rik Jungmann

---

Radio Wijdemeren
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

De Burger Besluit

Wijdemeren, 5 maart 2006

Edward Smallenburg sprak in Wijdemeren Actueel van Radio Wijdemeren vandaag een column uit. Edward staat nummer 30 op de lijst van DBW.

Ingezonden Bericht

Dorpsbelangen Wijdemeren

De burger besluit

Radio Wijdemeren Actueel 5 maart 2006

Zullen na de a.s verkiezingen de nieuwe college akkoorden de maatschappelijke problemen oplossend kunnen benaderen.
Het rommelt in gemeenteland. Burgemeesters klagen dat de gemeenten steeds meer taken krijgen, zonder de daarbij behorende middelen en beleidsvrijheid. Er wordt gepleit voor een inkomensafhankelijke gemeentelijke belasting. Het dualisme komt niet goed van de grond en leidt tot verkrampte verhoudingen tussen raadsleden en wethouders.
Diverse media constateren dat het nu echt wel tijd wordt voor een gekozen burgemeester. Uit een recent onderzoek van BINNELANDS BESTUUR blijkt dat bestuurders en ambtenaren “de burger centraal” als de belangrijkste ontwikkeling van het afgelopen decennium beschouwen. De vraag is wie kan de burgers het beste bedienen? Hoe kan de burger een belangrijker rol spelen?

Burgers willen een sterke en efficiënte overheid die maatschappelijke problemen oplost. Één loket voor burgers en bedrijven zou een belangrijke impuls voor zo juist genoemde kunnen zijn. Gemeenteraden moeten kunnen slagen om in het dualisme hun volksvertegenwoordigingrol handen en voeten te geven. De verhouding tussen raad en college zou kunnen worden gevoegd naar de wijze hoe regering en parlement functioneren en hoe deze tot besluitvorming komen. Gemeenten zouden meer ruimte moeten krijgen voor het voeren van een eigen belasting politiek en een grotere ruimte voor het invullen van de taken en hoe deze taken uit te voeren.

Een gekozen burgemeester door voordracht van de gemeenteraad en in een later stadium direct door de burger gaat in de toekomst een zekere zekerheid worden. Ook al gezien in het licht dat vrijwel alle landen om ons heen al tijden lang op deze wijze dit democratische proces bewerkstelligen

Besluitvorming moet gaan veranderen. Niet zoals nu vaak gebeurt, met voorgekookte plannen naar buiten brengen en deze in een zogenaamd democratisch inspraakproces precies volgens de reeds uitgewerkte plannen, met weliswaar hier en daar wat lichte veranderingen aangebracht, maar toch in grote lijnen volgens de ideeën van de machthebbers.
Beter is en zal altijd zijn de ideeën, die vanuit de bevolking zelve naar boven borrelen, door de behoefte aan verandering ten goede, door de bevolking zelf vorm te laten geven. En vergis U niet beste bestuurders, de kennis is wel degelijk aanwezig en misschien nog wel belangrijker vooral de wil om zelf in besluitvorming betrokken te raken is heel groot.
Aan de gekozen bestuurders en ambtenaren de taak om de opgekomen ideeën in beleidsopties te gieten en in verschillende rondes tot het doorhakken van knopen te komen zodat werkelijk vanuit de wil van de burger maatschappelijke vraagstukken, problemen tot een verandering kunnen komen. Bij uitblijven van overeenstemming neemt dan pas de gemeente haar verantwoording en hierin speelt dan vooral de burgemeester een activerende en regisserende rol. Hoe belangrijk is dan ook een burgemeester. Gekozen of niet.

Door financiële nood worden gemeenten gedwongen zich meer op hun kerntaken te richten. Welke politieke groepering ziet de toekomstige taak van het bestuur om activiteiten van de gemeente meer aan de markt over te laten? M.a.w. het aan de burger te laten, zelf beslissingen te nemen, die betrekking hebben op het oplossen van direct hun belang rakende.
Een goed voorbeeld zijn de zojuist afgesloten inspraakrondes die gehouden zijn over de inrichting van de Zuidsingel. Zo zou het in de toekomst steeds vaker moeten gebeuren, waarbij de bestuurder meer het iniatief over laat aan de direct belanghebbenden. Ook beleidsvisies zoals toekomstige woningbouw, inrichting van landschap en vele andere zaken zouden meer en meer richting beslissingsbevoegdheid burger geschoven moeten worden i.p.v. het inhuren van extreem kostbare expertisebureaus.
Zeer veel geld zou hiermede bespaard kunnen worden, vooral, nogmaals, uitgaande van de gedachte en waarheid dat onder de burger wel degelijk de kennis aanwezig is, om creatief en efficiënt mee te beslissen in belangrijke beleidsbeslissingen. Voorzichtige schatting geeft aan dat hiermede eventueel een besparing in Wijdemeren bereikt zou kunnen worden van tenminste 30% van het huidige budget van zo’n slordige € 20 miljoen. Dwz zo’n € 6 miljoen

Vooral in het in een vroeg stadium in samenwerking gaan met diverse partijen kan succesrijk gevolg hebben.

Gemeenten zouden zich zo kunnen ontwikkelen tot lenige en flexibele inkopers van diensten op maat, aangedragen door de burger, bedrijven en diverse consortia, om zo tot concrete oplossingen te komen. Die vooral nogmaals veel goedkoper, efficiënter kunnen zijn. De verlangens van de burger, bedrijven als hefboom om deze goed te bedienen en zo tot creatieve oplossingen te komen.

Ideeën hiervoor genoeg en in diverse andere gemeenten reeds in praktijk toegepast of in een experimenteel stadium. Zoals budgettering naar wijkorganisaties, die omdat zij dichter in het veld staan beter kunnen bepalen hoe ea opgelost dient te worden. Een burgerpanel die meedenkt en beslist over actuele kwesties. Ambtenaren kunnen zo meer ruimte krijgen voor daadwerkelijke efficiëntie ipv loket naar loket dossiers door te schuiven en te accorderen. Ook is een vermindering van het aantal ambtenaren mogelijk, wat aanzienlijke besparingen kan opleveren en omdat een flexiebel, efficiënt ambtenarencorps ontstaat werkt dit ook op deze wijze door. Bijkomend voordeel zal ook zijn de vermindering van ellenlange procedures, vergunningen etc.

Het is, bij het idee dat de burger besluit, voor de gemeente ook een grote verandering. Tenslotte was en is men gewend dat min of meer het meeste beleid gestuurd wordt vanuit de gemeente. De komende raadsperiode wens ik de nieuw gekozenen en bestuurders kracht en wijsheid toe om genoemde ideeën toe te passen, want dan alleen, bij besluitvorming meer vanuit de burger, kan weer een krachtig en vitaal elan ontstaan dat ons allen ten goede zal komen.

Edward Smallenburg
Nummer 30, Lijst 7, DBW
Kortenhoef


De wekelijkse nieuwsbrief Sneeuw Regen Half bewolkt Harde wind Naar volgende bericht