Persbericht
Gratis presentje in ruil voor lege batterijen
Op donderdag 20 juli 2006 start de GAD met een actie om het inleveren van lege batterijen te stimuleren. Bezoekers van het Afvalinfopunt, die batterijen komen inleveren ontvangen een leuke attentie (zolang de voorraad strekt).
Bij het mobiele afvalinformatiepunt van de GAD kunnen de inwoners van de gewestgemeenten terecht voor algemene informatie over het scheiden en de inzameling van afval, de activiteiten van de GAD én om klein chemisch afval in te leveren. Batterijen vallen eveneens onder klein chemisch afval.
Het afvalinfopunt staat iedere maand op een vast tijdstip op 18 verschillende plaatsen in de gemeenten Blaricum, Bussum, Hilversum, Huizen, Laren, Muiden, Naarden, Weesp en Wijdemeren.
Het afvalinfopunt is onderdeel van de campagne die de GAD de komende jaren voert om de resultaten van gescheiden inzameling te verbeteren. De nadruk van de campagne ligt op het verbeteren van de gelegenheid en het geven van voorlichting. De GAD heeft zich tot doel gesteld om in 2009 minimaal 53% van het huishoudelijk afval in Gooi en Vechtstreek gescheiden in te zamelen. De GAD voldoet daarmee aan de landelijke richtlijnen uit het Landelijk Afvalbeheerplan.
Lege batterijen? Lever ze in!
Lege batterijen horen niet thuis in de vuilnisbak. Er kunnen stoffen in zitten die schadelijk zijn voor het milieu, zoals de zware metalen kwik, lood en cadmium. Deze brengen het milieu schade toe wanneer ze bij het huishoudelijk afval worden weggegooid. Daarom is het goed dat steeds meer mensen lege batterijen apart inleveren, gescheiden van het andere afval. Niet alleen de bekende penlite batterijen kunnen worden ingeleverd, maar ook knoopcellen en de accu's uit bijvoorbeeld mobiele telefoons, foto- en filmcamera's en snoerloos gereedschap. Oplaadbare batterijen gaan weliswaar langer mee dan batterijen voor eenmalig gebruik; op een gegeven moment functioneren ze echter ook niet meer goed en moeten eveneens op een verantwoorde manier worden afgedankt.
Stichting Batterijen (Stibat) is de organisatie die de inzamelactiviteiten voor lege batterijen coördineert en het presentje beschikbaar stelt.
Hoeveel batterijen heeft u in huis?
Steeds meer apparaten werken op batterijen. Niet alleen een zaklantaarn of MP-3 speler. Ook een elektronische weegschaal, foto- en videotoestellen, de afstandsbediening, een computer, uw mobiele telefoon, een rekenmachine, allerlei apparaten met een ingebouwde klok en veel speelgoed. We hebben vaak meer batterijen in huis dan we denken. Gemiddeld bevinden zich ruim 70 batterijen in een Nederlands huishouden. En iedere batterij is vroeg of laat leeg.
Wat gebeurt er met de lege batterijen?
Alle in Nederland ingeleverde batterijen, onafhankelijk van de plaats van inlevering, komen uiteindelijk allemaal op een centraal punt in Nederland terecht. De lege batterijen worden daar gesorteerd en vervolgens voor recycling getransporteerd naar diverse gespecialiseerde verwerkingsfabrieken in West-Europa. Daar worden de bruikbare metalen uit de lege batterijen gehaald voor hergebruik. Er worden o.a. ook weer nieuwe batterijen van gemaakt.
Waar kunt u uw lege batterijen inleveren?
Als u uw batterijen inlevert bij het Afvalinfopunt ontvangt u een leuke attentie (zolang de voorraad strekt). Daarnaast kunt u uw lege batterijen o.a. in de inzamelton of inleverbox van Stibat doen bij supermarkten, diverse winkels, via uw kinderen op de basisschool en bij diverse campings. Kijk voor de dichtstbijzijnde inleverpunten op www.legebatterijen.nl .
Voor meer informatie kunt u op werkdagen van 8.00 tot 16.15 uur bellen met de GAD-klantenservice, tel.: 035-6991888, mailen naar info@gad.nl of onze websites www.gad.nl en www.afvalinfopunt.nl bezoeken. |