Rik Jungmann

Film: R&V Media / WWK Foto: Rik Jungmann

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Bezoek aan Dorpscentrum

Wijdemeren, 6 juli 2006

Gisteren kwam de commissie Ruimtelijke Ordening van de provincie Noord-Holland op werkbezoek. Het dorpscentrum Loosdrecht werd ook bezocht.

Dubbelklik in het beeld voor schermvullend beeld.
Directe link naar de video.

Om half vijf stopte een enorme autobus op de Oud Loosdrechtsedijk tegenover het Nieuwe Kompas. Uit de bus kwam een delegatie van een man of twintig. De commissie Ruimtelijke Ordening van de provincie Noord-Holland, die op werkbezoek was in de regio. In hun gezelschap waren wethouders en andere hoogwaardigheidsbekleders van gemeenten in de regio.


Burgemeester Don Bijl en wethouder Wim Neef geven
ter plaatse toelichting op de plannen.

Het doel van het bezoek aan Oud Loosdrecht was om ter plekke een kijkje te nemen op de plaats waar het dorpscentrum Oud- Loosdrecht moet verrijzen. Daarvoor moet de z.g. rode contour een stukje verlegd worden in de plas om de bouw van het centrum mogelijk te maken. De rode contour is een rode streep op de streekkaart tot waar bebouwing is toegestaan. De plannen voor het centrum gaan een stukje over die streep heen. Het is de provincie die daarvoor toestemming moet geven.

Rode contour is breed.

Met die rode streep op de kaart is iets merkwaardigs aan de hand. Een potloodlijn op een kaart met een grote schaal is in werkelijkheid enige tientallen meters breed. Daardoor zijn er delen van de plannen die in de rode contour vallen. Zelfs met de bijbehorende tekst van het streekplan is het onduidelijk of in die streep nu wel of niet gebouwd mag worden.


Don Bijl: "Mogen we bouwen in die brede rode streep?
Wij weten het niet, maar we willen er geen problemen mee krijgen."

Om te voorkomen dat er naderhand problemen ontstaan bij het vaststellen van het bestemmingsplan liet burgemeester Don Bijl ter plaatse zien hoe de situatie in elkaar zit. In een presentatie gaf hij naderhand een toelichting op de plannen.


Het was warm en het was vol.
De provinciale politici luisteren naar de toelichting van burgemeester Don Bijl.

Het blijkt dat er in heel Noord-Holland een stuk of tien van dit soort situaties zijn, waar de rode contour iedere flexibiliteit in bouwplannen frustreert. Bij het aantreden van het huidige college van GS is op verzoek van GroenLinks in het collegeprogramma opgenomen dat er niet gemorreld mag worden aan de rode contour. Nu blijkt dat dat hier en daar wel erg wringt. Helaas was er geen vertegenwoordiger van GroenLinks in het gezelschap.

Behandeling in september

Na afloop van de presentatie van Don Bijl gaf de voorzitter van de provinciale commissie aan dat de behandeling van een aantal van dit soort situaties voor september op de agenda staat. Voorzichtig liet hij weten dat hij verwachtte dat de meerderheid van de commissie groen licht zal geven voor de verplaatsing van de Loosdrechtse rode contour, waarmee de weg wordt vrijgemaakt voor de bouw van het dorpscentrum.


De wekelijkse nieuwsbrief Half bewolkt Windstil 30º Naar volgende bericht