Rik Jungmann

---

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Stand van de Poll Online

Wijdemeren, 12 januari 2006

Er wordt behoorlijk gestemd in de poll op de homepage. De tussenstand is uitgewerkt online te bekijken.

Een week geleden werkten wij de eerste resultaten van de poll met de hand uit. Daarbij ging het even mis. Een lezer maakte ons attent op de fout, waarvoor dank. Dat moest beter kunnen. Automatiseren dus. Daar zijn computers voor.

Wij hebben een script geschreven dat de stemmen uit de poll van dat moment uitleest en ermee aan de slag gaat. De ongeldige stemmen (blanco en niet) worden gescheiden van de geldige. Uit de geldige stemmen worden de percentages berekend en worden de toegewezen zetels bepaald. Daarbij wordt de officiële rekenregel voor de toekenning van restzetels toegepast. (Er wordt geen rekening gehouden met de lijstverbinding van de VVD en D66.)

Om te kunnen vergelijken hebben wij ook de gegevens van de verkiezingen van 8 november 2001 er naast gezet. Ook op de homepage staat onder de poll een link naar het script. U kunt op ieder moment kijken wat de actuele stand is.

De huidige poll loopt tot aanstaande zaterdag. Dan bewaren wij de resultaten en zetten wij de tellers weer op nul. U kunt dan weer veertien dagen stemmen.

Niet representatief!

Voor alle duidelijkheid de resultaten van de poll zijn niet representatief en hebben geen voorspellende waarde. Het aantal stemmen is te laag en de controle op dubbelstemmen is niet waterdicht. Bovendien kan er gestemd worden vanaf iedere pc in de hele wereld. Ouderen zonder pc kunnen niet stemmen. U moet de resultaten dus bekijken met een knipoog. Het is een leuke vingeroefening, meer niet.

Klik hier om het resultaat van dit moment te zien.


De wekelijkse nieuwsbrief Bewolkt Windstil Naar volgende bericht