Rik Jungmann

---

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

VVD en D66: Lijstverbinding

Wijdemeren, 8 januari 2006

VVD en D66 zijn een lijstverbinding met elkaar aangegaan. Het liberale smaldeel houdt zo stemmen voor restzetels binnenboord, die anders weg zouden vloeien.

Het vaststellen van het aantal gewonnen zetels na verkiezingen is een ingewikkelde rekenpartij. Nadat alle volledige zetels bepaald zijn, blijven er stemmen over die herverdeeld worden. Een lijstverbinding maakt de kans groter dat een restzetel bij de partijen terecht komt die een lijstverbinding zijn aangegaan.

Persbericht

Lijstverbinding VVD en D66 Wijdemeren

De VVD en D66 Wijdemeren hebben besloten om een lijstverbinding aan te gaan voor de gemeenteraadsverkiezingen van dinsdag 7 maart 2006.

De keuze voor deze lijstverbinding is ingegeven door een aantal aspecten. In de eerste plaats geldt dat de VVD en D66 Wijdemeren allebei onderdeel uitmaken van de liberale politieke stroming. Beide partijen hebben een duidelijke eigen identiteit, maar desondanks zijn er ook sterke programmatische overeenkomsten, met name op het gebied van ruimtelijke ontwikkelingen en verantwoord financieel beleid. In de tweede plaats gaan de reststemmen die de partijen mogelijk krijgen door de lijstverbinding niet verloren. Deze reststemmen blijven in eerste instantie behouden voor de VVD of voor D66. In de derde plaats wordt gedacht dat hierdoor een sterk politiek middenveld ontstaat waarin de belangen van de inwoners optimaal worden bediend. Tenslotte vinden wij dat er op deze wijze meer duidelijkheid is voor de kiezer. Een stem op de VVD of een stem op D66 Wijdemeren zal door deze lijstverbinding ook een liberale stem blijven.

De lijstverbinding betekent dat beide partijen gewoon zelfstandig blijven opereren en blijven staan voor hun eigen programma. Ze doen zelfstandig mee aan de verkiezingen. De directe aanleiding is dat bij de verdeling van de zetels geen stemmen verloren zullen gaan aan partijen die verderaf liggen van de liberale stroming. Het liberale geluid van deze twee partijen zal hierdoor nog krachtiger in de raad van Wijdemeren te horen zijn.

Ons voorbeeld is de sterke, liberale fractie in het Europese parlement waar D66 en VVD ook samen optrekken.

Liberalen en Democraten er is weer iets goeds te kiezen in Wijdemeren!

Namens beide lokale afdelingen,

Els Kruijt, Lijsttrekker VVD
Robby Israel, Voorzitter VVD
Nanne Roosenschoon, Lijsttrekker D66 Wijdemeren
Joost Boermans , Voorzitter D66 Wijdemeren


De wekelijkse nieuwsbrief Bewolkt Windstil Naar volgende bericht