Rik Jungmann

---

Persbericht DBL
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

DBL: Stem Lokaal!

Wijdemeren, 13 februari 2006

DBL ging naar een congres van plaatselijke politieke partijen. "Protesteer tegen Den Haag, stem lokaal" :is de slotboodschap van DBL.

Persbericht

DBL bereidt zich voor op de komende raadsperiode

Zaterdag jongstleden werd het verkiezingscongres van de VPPG gehouden. De VPPG is de landelijke Vereniging van Plaatselijke Politieke Groeperingen. Landelijk is 30% van de raadszetels ingenomen door de lokale partijen en daarmee de grootste politieke stroming. DBL was op het congres met een delegatie vertegenwoordigd.

Het thema van dit congres was: Evaluatie Dualisering.

Na inleidingen van o.a. Annemarie Jorritsma (burgemeester van Almere - VVD) en Marco Pastors (oud-wethouder - Leefbaar Rotterdam) werd in de middag door de ca. 150 aanwezigen gedebatteerd over de zin en onzin van dualisering in de lokale politiek. In het debat was bijzondere aandacht voor Jan-Dirk Pruim (raadsgriffier in Almere) en André Krouwel (politicoloog VU Amsterdam).

Het was een eye-opener om te horen hoe andere gemeenten hiermee omgaan. Mits goed gehanteerd, kan dualisme in de politiek wel degelijk een instrument zijn om de burger meer bij het gemeentebestuur te betrekken. Er is echter één maar. De gevestigde politieke orde is bang om van het platgetreden paadje af te wijken en macht in te leveren. Er is hier dus een wereld te winnen.

De vele plaatselijke politieke groeperingen staan veel meer open voor vernieuwing en zijn veel meer bereid om opening van zaken te geven en de burger te betrekken bij het gemeentebestuur. André Krouwel: "lokale partijen kunnen veel wildere plannen hebben, dat is iets unieks wat u uit kunt buiten, u hoeft immers geen carrière te maken!" Dit is een belangrijk argument om bij de gemeenteraadsverkiezingen op een plaatselijke politieke partij te stemmen.

Er heerst veel onvrede in ons land over de veranderingen die 'Den Haag' heeft doorgevoerd. Denk maar aan het afschaffen van de VUT, de veranderingen in het zorgstelsel en het steeds meer taken op het bord van de gemeente leggen. Door bij gemeenteraadsverkiezingen op een plaatselijke politieke groepering te stemmen kan men een veel duidelijker signaal van onvrede afgeven aan 'Den Haag' over het beleid van de afgelopen jaren dan het domweg stemmen op de Haagse oppositie.

Het is maar dat u het weet.

Gert Zagt
Fractievoorzitter DBL


De wekelijkse nieuwsbrief Bewolkt Windstil Naar volgende bericht