Rik Jungmann

Douwe van Essen

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

DBW: Woningbouwavond

Wijdemeren, 8 februari 2006

DBW had gisteren de primeur. Het eerste politiek café werd gehouden in De Herberg in Nederhorst. De opkomst was hoog.

DBW organiseerde gisteren in De Herberg een politiek café dat als thema woningbouw had. Er waren drie sprekers, Ria Hennis (DBW, plaats 2), Piet Ambagtsheer (WBV Gooi- en Omstreken) en Iete Smit (WBV De Alliantie). De zaal was goed gevuld met circa honderd man. De leiding van de avond was in handen van Herman Stuyver.


Ria Hennis: "Het college deed niets. We hebben een waardeloze wethouder."

Er waren drie andere partijen op af gekomen. Els Kruijt (VVD), Herman Veldhuisen (CDA) en de oude en de nieuwe lijsttrekker van D66, Felix Flameling en Nanne Roosenschoon.

Tijdens de opening viel Ria Hennis het huidige college hard aan. "Wij hebben een waardeloze wethouder. Alle plannen die werden gerealiseerd, zoals de Zuidsingel, lagen al op de plank. Er is niets nieuws gepresteerd."


Piet Ambagtsheer: "Het gaat allemaal zo traag. Dat kan sneller!"

Piet Ambagtsheer en Iete Smit deden uit de doeken hoe een bouwplan voor sociale woningbouw van de grond getrokken wordt. Ook werd uitgelegd dat er nieuwe initiatieven ontstaan om voor starters toch een vorm van koop mogelijk te maken. Betaalbaar was daarbij het sleutelwoord. Een ander sleutelwoord was "grondbank in handen van de gemeente". De meerderheid voelde daar wel voor, al waren er ook tegenstanders.

Ambagtsheer verklaarde dat hij zich groen en geel ergert aan de traagheid waarmee bouwplannen tot stand komen. Hij denkt dat dat veel sneller moet kunnen.

Ter Sype: CDA wethouder H'sum ligt dwars

Over Ter Sype ontstond een verhitte discussie. Er werd gesteld dat één CDA wethouder in Hilversum de bouw van de 450 woningen in zijn eentje tegenhoudt. Hij wil geen geluidsoverlast van het vliegveld in Hilversum Zuid. De provincie wil Hilversum niet dwingen en dus gebeurt er niets.

De Noordlob

Bij het filosoferen over mogelijke toekomstige bouwlokaties verslikte Herman Stuyver zich bijna. Els Kruijt (VVD) noemde de Noordlob (tussen Kwakel en Koninginnweg) in Kortenhoef als mogelijkheid. (Een mogelijkheid die ook speelde toen uiteindelijk voor de Zuidsingel gekozen werd. red.) "Dat prachtige gebied, dat uitzicht, dat kun je niet maken." :hapte Herman naar adem.

Op het eind van de avond vroeg Herman Stuyver aan Ria Hennis wat er moet gebeuren om de woningbouw op gang te krjgen. "Geen idee!" :sprak zij spontaan. Co de Kloet schoot haar te hulp.

De avond verliep redelijk kalm. Er werden gedachten gewisseld, maar tot een echte politieke discussie kwam het toch niet.


De wekelijkse nieuwsbrief Zwaar bewolkt Half bewolkt Matige wind Naar volgende bericht