Rik Jungmann

Douwe van Essen

Gemeente Wijdemeren
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Paardenpoep Aangepakt

Wijdemeren, 7 februari 2006

Het college van B en W stelt voor om paardenroutes in te stellen in Loosdrecht en per jaar 7.500 euro uit te trekken om de paardenpoep op te ruimen.

De klachten over overlast van paarden in Loosdrecht komen ieder jaar terug tijdens de dorpsavonden. Het college stelt voor om maatregelen te nemen. Er komt bebording, een brochure en stickers voor samen vierduizend euro. Bovendien wordt de straat ontdaan van de paardenmest voor zevenduizend vijfhonderd euro per jaar.

Lees ook:

Ingezonden Bericht

College wil in en om Loosdrecht paardrijroutes instellen

Het college van B & W gaat de raad voorstellen in en om Loosdrecht drie paardrijroutes in te stellen. Daarnaast is het plan dat de gemeente de paardenvijgen op deze routes regelmatig laat verwijderen. Deze twee maatregelen moeten de huidige overlast die paarden in Nieuw-Loosdrecht veroorzaken voor een groot deel verhelpen. Burgemeester en wethouders willen deze maatregelen over twee jaar evalueren en bezien of deze ook in de andere kernen van Wijdemeren gewenst zijn.

Naar schatting staan in Loosdrecht alleen al ongeveer 200 paarden gestald aan de Oud- en Nieuw-Loosdrechtsedijk. Inwoners van Nieuw-Loosdrecht klagen regelmatig over de overlast van paardenvijgen en gevaarlijke situaties in woonstraten door aanwezigheid van bereden en aangespannen paarden tijdens buitenritten. Ruiters mogen nu in deze kern overal op de weg rijden behalve in het bosje van Sprenger (wandelgebied) en in de winkelgedeelten van de Nootweg en de Lindelaan. Tijdens de dorpsavonden heeft het college toegezegd dit probleem aan te pakken. Een projectgroep heeft onderzoek gedaan naar afdoende en efficiënte oplossingen. De notitie "Paarden in Wijdemeren" is hiervan het resultaat.

Eén van de maatregelen

Het instellen van speciale paardrijroutes is één van de maatregelen die in de notitie "Paarden in Wijdemeren" staan om het paardrijden te reguleren en de overlast daarvan te verminderen. De drie routes lopen zo min mogelijk door woonstraten en zo veel mogelijk door straten met een berm waar op termijn het aanleggen van een ruiterpad mogelijk is. De drie voorgestelde routes zijn: Oud-Loosdrechtsedijk - Molenmeent - Rading, Nieuw-Loosdrechtsedijk - Nootweg - Luitgardeweg - Tjalk - Rading en Nieuw-Loosdrechtsedijk - Tjalk - Rading. De gemeente gaat de routes aanduiden met routestickers op de lantaarnpalen. Het college wil voorlopig nog geen speciale ruiterpaden aanleggen omdat deze eerst de resultaten van de paardrijroutes wil afwachten.

Informatieavond

Als de raad akkoord gaat met het voorstel van het college volgt binnenkort een speciale informatieavond voor betrokkenen en andere geïnteresseerden. Naar verwachting zijn de routes dan vanaf mei een feit. Er komt voor bewoners, bezoekers en gasten van Loosdrecht een folder met alle informatie en de routes op een kaart. Dezelfde informatie is dan ook te vinden in het Digitaal Loket op www.wijdemeren.nl.


De wekelijkse nieuwsbrief Bewolkt Windstil Naar volgende bericht