WIJDEMEERSE WEBKRANT
Kozijn naar Medemblik
Kortenhoef, za 23 december 2006

Oud-burgemeester Wim Kozijn van 's-Graveland trekt als nomadische burgervader door het hele land. Op 1 januari begint hij in Medemblik.


Wim Kozijn

Vaste Invaller

Wim Kozijn is de vaste invalkracht onder de burgemeesters. Als er waargenomen moet worden door ziekte, vertrek of een andere oorzaak waardoor er even behoefte is aan een waarnemende burgemeester, dan springt Wim Kozijn in.

Nadat 's-Graveland ophield te bestaan ging hij direct aan de slag in Castricum. Ook daar kwam hij direct in de herindelingsperikelen terecht. De gemeente was gelijk met Wijdemeren tot stand gekomen.

Op 1 augustus 2002 liet hij Castricum achter en begon hij in Brummen. De zittende burgemeester had gezondheidsproblemen. Kozijn schoot te hulp. Hij bleef daar lang.

Daarna ging hij op 1 september 2005 naar de gemeente Driebergen, de plek waar zijn politieke carriere ooit begon als wethouder. Driebergen zou vier maanden later geherindeeld worden. Dat kwam mooi uit, want Wim Kozijn had eerder met dat bijltje gehakt.

Naar de Buren

Medio dit jaar bleek onze buurgemeente Weesp zonder burgemeester te zitten. Chris Hofkamp was vertrokken en liet een vacature achter. Weesp zat in roerig politiek vaarwater, maar Wim Kozijn liet zich niet weerhouden. Hij sprong begin juni in. En ja hoor! Middden in herindelingsdiscussies met Muiden, Naarden en Bussum.

Op 1 januari verkast hij naar Medemblik. Daar vindt een herindeling plaats. De gemeenten Medemblik, Noorder-Koggenland en Wognum vormen de samengestelde gemeente Medemblik. En weer kan Wim Kozijn aan de bak met zijn inmiddels zeer ruime ervaring met herindelingen. Dit keer, net als in Castricum, direct na de herindeling.

Geen hobbies

Een jaar geleden gaf Wim Kozijn een interview in het blad van de VNG. Het stuk was gewijd aan doorwerkende vijf-en-zestigplussers. Kozijn was één van hen. Hobbies heeft hij niet zegt hij daarin. Burgemeester zijn is zijn hobby en werk tegelijk.

Kozijn over Wijdemeren

Op de website van Medemblik wordt zijn doopceel uitvoerig gelicht. Ook staat er een column van zijn hand over herindelingen. Die column schreef hij voor de website van Weesp. Over de herindeling van Wijdemeren schrijft hij:

"Herindeling lijdt tot heftige emoties. Niet bij iedereen. Niet altijd. Inmiddels is 's-Graveland opnieuw ingedeeld bij Wijdemeren en die emoties zijn achterwege gebleven. De emoties komen vooral voort uit de vrees dat iets verloren zal gaan, dat door de lokale gemeenschap als waardevol wordt ervaren. Die nieuwe gemeentebestuurders van die grotere gemeente zullen zich naar alle waarschijnlijkheid minder gaan inzetten voor de zaken die karakteristiek zijn voor de eigen gemeente, het eigen dorp, is de vrees.

Wijdemeren bestaat vier jaar en als mij gevraagd wordt wat er veranderd is, dan kan ik daar niet zo gemakkelijk antwoord op geven. Weinig, is mijn eerste reactie, voor inwoners zoals ik. Van een vereniging ben ik geen lid, een bouwvergunning had ik niet nodig, noch een paspoort of een rijbewijs, zodat ik de afgelopen vier jaar voor mijzelf niet op het gemeentehuis ben geweest."

"Uit de verte volg ik de politiek via pers en internet en heb daar niet de indruk aan over gehouden dat gemeentebestuurders lokale, d.w.z. 'kernenvertegenwoordigers' zijn geworden. Ik herken veel van het gekibbel van voorheen, omdat de acteurs voor een gedeelte nog dezelfde zijn. Een ieder heeft ontdekt dat de opheffing van de gemeente niet de opheffing van de gemeenschap betekent. Wat is dan de winst van de herindeling?
Als gemiddelde burger zie ik wel een aantal dingen. De gemeente is veel beter geworden in de communicatie naar de burger en ik zie een begin van interactief bestuur. Er is een inhaalslag gemaakt met de bestemmingsplannen, met oude lijken in de kast is afgerekend, handhaving is hoger op de politieke agenda gekomen. "

(Met dank aan www.medemblik.nl. )

bron
WWK
foto
Rik Jungmann
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief