De beide Dorpsbelangen partijen, DBW en DBL, zijn in gesprek om toch weer samen te gaan. Beide zitten nu in de oppositie.
Hans van Keeken tekent uit de mond van Ria Hennis (DBW) in de G&E van vandaag op dat er bij de volgende verkiezingen nog maar één Dorpsbelangen zal zijn.
Het hing al een tijdje in de lucht. Tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen was de onderlinge toon nog behoorlijk grimmig tussen de beide partijen. Nadat zij samen in de oppositie terecht kwamen bleek dat zij het vaak samen eens zijn.
Kou uit de Lucht
Ria Hennis (DBW): "Kou uit de lucht."
Volgens Ria Hennis is de kou uit de lucht. In de aanloop naar de verkiezingen bestond er bij DBW veel wantrouwen tegen de nieuwe lijstrtrekker, nu fractievoorzitter van DBL, Jaap van Waveren. Binnen DBW werd hij zelfs "Jaap de Leugenaar" genoemd vanwege de aard van de stukken die hij voor de Nieuwsster schreef. "Maar dat is voorbij, we werken veel samen en doen ons best elkaar te steunen." : aldus Ria Hennis in de G&E. Zij wijst erop dat de beide DB's samen net zo groot zijn als de grootste partij in de raad, het CDA.
Jaap van Waveren (DBL): "Verhoudingen sterk verbeterd."
Ook Jaap van Waveren vindt dat de onderlinge verhoudingen sterk verbeterd zijn. Het bestuur van DBL wilde dat er met DBW gesproken werd. Hij stelt vast dat "de grote roerganger van DBW" Co de Kloet (Putter) met waardering schrijft over DBL.
Henk de Kloet (DBW): "Ik hoop dat de fusie tot stand komt."
Henk de Kloet, bestuurslid van DBW hoopt dat de fusie tot stand komt, maar ontkent dat er al gesprekken zijn tussen de beide partijbesturen. Henk de Kloet heeft meer waardering voor Van Waveren gekregen. "Hij pakt zijn werk goed aan en is niet langer een soort van journalist."
Co de Kloet (DBW), de grote roerganger van DBW.
De Scheuring
In de aanloop naar de herindelingsverkiezingen van 8 november 2001 richtte het 's-Gravelandse Dorpsbelangen (DBG) twee satellietpartijen op in Loosdrecht (DBL) en Nederhorst den Berg (DBN). DBN haalde geen zetel. Onmiddellijk na de verkiezingen fuseerden de fracties van DBG en DBL in de raad.
Er ontstonden in de loop van de tijd flinke onderlinge irritaties tussen de beide delen van de fractie (o.a. over het dossier Dode Eind/Krakeelakker). Op 21 augustus 2003 leidde dat tot een breuk. DBL maakte in een persbericht bekend dat men weer zelfstandig als fractie ging opereren. Het resterende smaldeel van DB ging verder onder de naam Dorpsbelangen Wijdemeren (DBW). Er zaten op dat moment twee DB wethouders in het college. Yvonne Siemons (DBL) en Co de Kloet (DBW).
Op 17 november 2004 werd de breuk helemaal compleet. DBW stemde tegen de begroting. Als gevolg daarvan zetten CDA, PvdA en DBL de fractie van DBW uit de coalitie en namen zij een motie van wantrouwen aan tegen DBW wethouder Co de Kloet. Daarmee werd DBW hardhandig uit de coalitie gezet, mede door toedoen van DBL.
Verdiepingenplan
Bij een fusie tussen de beide DB fracties zijn er enkele verschillen van inzicht waar men een gezamenlijk standpunt over zal moet aannemen. Het opvallendste verschilpunt gaat over het Verdiepingenplan. DBL is altijd de partij geweest die het felst streed tegen het winnen van zand uit de Loosdrechtse Plassen. DBW daarentegen hield altijd staande dat het Verdiepingenplan de enige betaalbare en juiste oplossing is voor de slibproblemen in de plassen.
Een ander diep verschil van inzicht dat eerder bestond tussen de beide DB's, de plaats van het gemeentehuis, werd door DBL (met medewerking van CDA en PvdA) gewonnen in het voordeel van Loosdrecht en is nu achterhaald. |